Home

Achtergrond 1 reactie

’Vraag vaste kunstmest neemt langzaam toe’

De vraag naar vaste kunstmest neemt langzaam weer toe, maar boeren wachten nog met het aanleggen van voorraden.

Dat zeggen producenten Zuid-Chemie en ICL Fertilizers. Ze verwachten dat de prijs voor met name PK-kunstmest verder daalt. Zuid-Chemie, onderdeel van het Waalse Rosier, was eind 2008 gedwongen haar twee fabrieken in het Zeeuwse Sas van Gent te sluiten. ICL Europe, voorheen Amfert, verlaagde de productie in Amsterdam en legde die in Duitsland helemaal stil.

Volgens directeur Willy van Overfelt van Zuid-Chemie gaat het nu beter. ”We hebben sinds mei weer één fabriek volledig in gebruik en de andere draait op ongeveer een kwart van de capaciteit. De vraag neemt toe. Grote voorraden worden nog niet aangelegd. Boeren rekenen op lagere prijzen.”

ICL Europe produceert volgens directeur Kees Langeveld weer op volledige capaciteit. Hij verwacht dat op jaarbasis de productie 60 procent minder zal zijn dan een jaar eerder.

”De vraag is bovendien fragiel”, aldus Langeveld. ”Wat wordt gekocht, wordt meteen aangewend. Met name voor kali verwachten boeren dat de bodem in prijs nog niet bereikt is. Gezien de markt kan de prijs ook nog dalen.”
Dit jaar zijn Europese oogsten goed terwijl minder gestrooid is. ”Maar boeren weten dat ze met vuur spelen. Dat gaat geen jaren goed”, aldus Langeveld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Met een lege beurs is het moeilijk kopen!
    En met vuur spelen valt wel mee het kali getal kan wel wat zakken tot de kaliprijs gezakt is!! K&S dacht, volgens hun topman een jaar geleden, hun monopoliepositie te gebruiken om hun winstcijfers op te krikken.
    Nou dat is dan goed gelukt. Toch?! Of hebben ze hun bonus gemist, ook niet erg, wij hebben hem ook gemist!

Of registreer je om te kunnen reageren.