Home

Achtergrond

'Vraag naar tulpenbollen te laag door crisis'

Tulpenbollenkwekers verwachten dat het landelijke areaal tulpenbollen met 5 procent krimpt.

De vraag is te laag bij de huidige productie. Zij wijten de slechte vraag aan de economische crisis. "Het duurt zo drie, vier jaar voor we uit deze dip zijn", voorziet bollenweker Klaas Schouten uit het West-Friese Andijk. "Dat we volgend jaar geen goede bollenprijs krijgen, staat vast. We moeten er even doorheen. Dat geldt eigenlijk voor de hele sector. De geboden prijzen voor de producten zijn belabberd. Je maakt wel kosten." Hij probeert dan ook op de kosten te bezuinigen. De tulpensoorten die veel werk verlangen, gaan uit het assortiment. En de werknemers maken kortere dagen. "Dat compenseer ik straks wel weer met het poten."

Collega Gerard de Wit van Germaco in Bovenkarspel schat ook een areaalkrimp van 5 procent tot 125 hectare voor het volgende seizoen.
"Om twee redenen", legt hij uit. "De bollen zijn afgelopen seizoen dik gegroeid, dus we hebben minder plantgoed. Aan de andere kant zijn de prijzen erg slecht. Er is te weinig vraag en teveel productie."

Johan Koomen, bloembollenkweker in Ens, kijkt ook kritisch naar zijn areaalplanning. "Een jaarlijkse groei van 4 tot 5 procent is normaal. We moeten maar eens goed bekijken of we dat wel gaan uitzetten komend jaar. Verder geloven we er niet echt in om je lang geleden vastgestelde koers te laten bepalen door de waan van de dag", zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.