Home

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

Voortaan vingerafdrukken in paspoorten

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten worden met ingang van vandaag voorzien van vingerafdrukken.

De maatregel moet fraude met reisdocumenten tegengaan. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zal in Almelo de eerste vingerafdrukken opnemen in een paspoort.

Diplomatieke paspoorten en dienstenpaspoorten worden al sinds eind juni dit jaar voorzien van vingerafdrukken. Alle landen van de Europese Unie moeten vingerafdrukken opnemen in hun reisdocumenten, zodat autoriteiten beter kunnen controleren of degene die een paspoort gebruikt ook de rechtmatige eigenaar is.

De vingerafdrukken uit Nederlandse reisdocumenten worden straks opgeslagen in een centrale databank. Voor elk reisdocument worden maximaal vier vingerafdrukken afgenomen. Twee daarvan komen in een chip op het paspoort of de identiteitskaart.

De opslag van de afdrukken is niet onomstreden. Privacyvereniging Vrijbit probeerde bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een voorlopige voorziening af te dwingen waardoor de opslag zou moeten worden opgeschort. Het Hof wees dit vrijdag echter af. De organisatie heeft nog een bodemprocedure bij het Hof aangespannen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    de enige manier om de privacy te waarborgen bij de aanvraag van een nieuw paspoort is naar duitsland te emigreren. Daar heeft men wel de mogelijkheid gemaakt om mensen die de persoonlijke levenssfeer te zeer aangetast voelen, de keus te laten of ze vingerafdrukken afgeven of niet bij de aanvraag van een nieuw paspoort. Gelukkig woon ik dicht bij de grens en zal dan voor een maand emigreren, een nieuw paspoort aanvragen en terugkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.