Home

Achtergrond 157 x bekeken

Voor PvdA zijn er geen bezuinigingstaboes

Voor de PvdA in de Tweede Kamer is geen enkele bezuinigingsmaatregel onbespreekbaar. ,,Ik heb geen taboes'', zei voorzitter Mariëtte Hamer van de regeringsfractie vandaag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

,,Als we goede argumenten hebben, moeten we overal over kunnen praten. Van ontslagrecht tot wat dan ook. Dat wil niet zeggen dat we het allemaal gaan doen'', stelde Hamer. Behalve het ontslagrecht noemde ze ook andere al veelbesproken onderwerpen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

De huidige economische crisis is volgens Hamer geen periode voor taboes. Ze zal bij nieuwe bezuinigingsvoorstellen van het kabinet wel altijd kijken of er eerlijk wordt verdeeld, of de meest kwetsbaren worden beschermd en of talenten worden benut. ,,Werk, werk, werk'' is volgens Hamer de enige manier om de economie er weer bovenop te helpen. Ze is ervan overtuigd dat er tijdens een crisis geïnvesteerd moet worden, om dat later weer terug te verdienen.

De begroting van 2010 heeft volgens Hamer een hele heldere boodschap: ,,Dat we in 2010 en 2011 alles op alles gaan zetten om de werkloosheid, die dreigt op te lopen, zo klein mogelijk te houden''. Daarnaast wordt bekeken wat er vanaf 2011 moet gebeuren.

Volgens Hamer moet het in de komende jaren ,,slimmer, schoner en socialer'', onder meer door te investeren in onderwijs en duurzaamheid. Het kabinet moet prioriteiten stellen. ,,Als ik moet kiezen tussen onderwijs en harde wegen, dan kies ik voor onderwijs'', zei de sociaaldemocrate.

Ze wil het komend jaar een fundamentele discussie over de toekomst van Nederland, in en buiten de politiek. Vervolgens moeten er keuzes worden gemaakt. Een deel daarvan zal over 2011 gaan. ,,Een ander deel zal inzet zijn van de verkiezingen'', zei Hamer.

De economische recessie is volgens haar een periode ,,waarin we nationaal moeten kijken hoe de toekomst verder gaat''. Ze riep oppositiepartijen daarom op ook hun zegje te doen. ,,Grijp je kans, wij stellen ons er open voor'', is haar boodschap aan hen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.