Home

Achtergrond

Vogelziekte het geel neemt af

Het aantal besmettingen met de vogelziekte het geel neemt af.

De afgelopen twee weken kreeg de Vogelbescherming minder meldingen over vogels met de ziekte dan begin augustus, toen de ziekte net was geconstateerd. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd.

Volgens de zegsman waren er de eerste twee weken zo'n vierhonderd verdachte gevallen gemeld en de afgelopen weken enkele tientallen. De lagere temperaturen zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de daling van het aantal besmettingen. "Dat was al de verwachting.'' De oproep tijdelijk te stoppen met het geven van eten en drinken wegens de besmettelijke vogelziekte blijft overigens nog wel van kracht. "We willen het nog een week of twee aankijken, en beslissen dan.''

Het geel, ofwel Trichomonas, veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waardoor de vogels stikken of verhongeren. De ziekte wordt verspreid via de bek van de dieren en dus vormen voederplekken en vogelbadjes een bron van infectie. Vooral groenlingen, merels en Turkse tortels zijn het slachtoffer. In Duitsland kwamen al tienduizenden vogels om.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.