Home

Achtergrond 5 reacties

Voet van het gaspedaal

De melkprijs is laag, maar er wordt meer gemolken. Terwijl meer duidelijk geld kost.

De melkprijs is dit jaar in een vrije val geraakt. Groepjes melkveehouders in heel Europa protesteerden in Brussel, Luxemburg en andere Europese hoofdsteden om te pleiten voor juist mínder melkquotum in plaats van een quotumverruiming. En wat doet de Nederlandse melkveehouder? Die melkt er lustig op los. Gemiddeld is er van april (begin quotumjaar) tot begin augustus 4 procent meer gemolken dan vorig jaar. Als dit zo doorgaat stevent de Nederlandse melkveehouderij af op een fors overschot en dito superheffing.

Nu kun je bij een mooie melkprijs als melkveehouder nog denken: ‘Ik betaal die superheffing wel, dan houd ik er per saldo wel wat aan over.’ Maar de melkprijs is niet mooi, dus dat is geen optie. Net zomin als melk kopen of leasen. Ook dat kan bij de huidige melkprijs en de korte afschrijvingstijd (in 2015 verdwijnt de quotering immers) niet uit. Uiteindelijk is het allemaal heel simpel: meer melken kóst geld.
Waarom wordt er dan toch gewoon door gemolken? Banken en accountants vragen het zich vertwijfeld af. Ze zeggen ‘stevige discussies aan te gaan’ met melkveehouders. De Nederlandse EDF-leden (European Dairy Farmers) doken eind vorige week, tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst, onder leiding van een consultant in de psyche van de boer als ondernemer. En de Dutch Dairymen Board (DDB) roept zijn leden op bij zijn rondgang door Nederland te kiezen voor een leverstop. Dat is beter dan tegen de klippen op melken bij deze melkprijs.

Allemaal ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Maar uiteindelijk gaat het om de individuele keuze die elke melkveehouder maakt. En daarbij zou de ratio toch doorslaggevend moeten zijn. Als iets geld kost in plaats van oplevert moet je het gewoon niet doen. Zo simpel is het. Een Formule-1-rijder geeft ook niet alleen maar plankgas. Voor een scherpe bocht moet hij vol in de ankers. De melkveehouderij zit ook nog in die scherpe bocht. Voet van het gaspedaal dus.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hvdw

  Financieel economisch gezien kan ik helemaal mee gaan in de redenering van dhr. Kingmans. Echter, de analogie tussen het melken van koeien en de formule 1 klopt niet zoals voorgesteld. In de formule 1 wordt er namelijk afgeremd VOOR de bocht, waar in de bocht het gaspedaal weer flink ingetrapt wordt. Als melkveehouders dus in de bocht zitten, zoals dhr. Kingmans stelt in de laatste zin, dan moet er gas gegeven worden net als in de formule 1. Je moet immers met zoveel mogelijk snelheid het rechte stuk op!

  Het moeilijke aan deze redenering is echter het bepalen waar de bocht (mindere melkprijzen) begint en stopt. Een volgende column die hier een antwoord op heeft zou dan ook goud waard zijn!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hier in de eifel melken bijna alle boeren zich een slag in de rondte. Zeker is dat ze in december hun melkquotum al hebben volgemolken. Als ik ze vraag waarom ze dit doen krijg ik steevast het antwoord "Dan krijgen we tenminste nog iets voor onze melk". Tsja...
  Als je kijkt naar het verschil in kosten en de opbrengst... Als ik begin over een evt. Superheffing halen ze hun schouders op "Dat zien we dan wel weer".

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het valt ook niet mee,als ge besmet bent met een hardnekkig virus!!!Tot nu toe is gebleken, dat het juiste Medicijn nog niet gevonden is!!! Maar,bij de huidige melkprijs is Rekenen toch een Noodzakelijkheid!!! Waarschijnlijk ben ik te oud om het te begrijpen,(?).

 • no-profile-image

  M.i.n.i.ster boermaar

  op 7september verdedigde onze minister in europa toch ook nog het europesche zuivelbeleid ;want? zo zei ze: europa verliest anders te veel van de wereldmarkt
  En uit de berichten had ik begrepen dat er juist te veel productie van zuivel op de wereldmarkt was.
  Zo zie je dezelfde onverklaarbare psyche bij onze minister als bij ons als melkveehouders.

 • no-profile-image

  Jan Evers

  Eindelijk beginnen de redacteuren van Boerderij te begrijpen dat de vrijemarkt niet zaligmakend is
  Daarom genoot ik echt van Frank Postmet zijn mannetjesmakerij.
  Als nu die mannetjes dit maar lezen en zich aangesproken voelen.
  En Nederlandse boeren spreek U eens duidelijk uit waar u voor of tegen bent en laat die we zienwel houding en we kunnen er toch niets aan doen houding eens varen.

  Groet Jan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.