Home

Achtergrond 217 x bekeken 2 reacties

Voedselhulp moet anders

Een beschaafde samenleving heeft zorg voor de allerarmsten. Dat de EU een voedselregeling heeft voor de minst bedeelden valt daarom te begrijpen.

Maar de huidige regeling heeft wel een flinke verbouwing nodig.
Brussel geeft voedingsmiddelen aan voedselbanken die zorgen voor verspreiding van de etenswaren. De regeling is vorige eeuw ingesteld, toen de EU nog structurele overschotten had aan boter, melkpoeder en graan. De overschotten konden mooi gebruikt worden als voedselhulp, was de logische gedachtegang.
Maar de situatie is veranderd, terwijl de regeling vrijwel hetzelfde is gebleven. Nog steeds worden interventievoorraden gebruikt voor de voedselregeling, die jaarlijks 500 miljoen euro kost. Om te zorgen dat de voedingsmiddelen bij de armsten komen, is een uitgebreid administratief systeem opgetuigd, dat handenvol geld kost. Bovendien kan het op de markt brengen van interventievoorraden de afzetmarkten voor zuivel en graan verstoren. Terwijl de EU juist veel geld steekt in de interventie om de afzetmarkten te reguleren.
De EU kan de regeling beter betalen uit de algemene middelen en niet via de verkoop van interventievoorraden. Het doel van de regeling is goed, de uitvoering moet op de schop.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hongerige armoelijder

    Wat pas écht schandalig is, is dat melkveehouders enorme hoeveelheden melk in de sloot of gierput lozen of op het land uitrijden terwijl ze zelf nog voldoende te eten hebben. Anderen mogen creperen van de honger en dakloos raken, maar zij willen alleen maar hun dikke auto en de dressuurwedstrijden van hun dochter blijven kunnen betalen. En dan noemen die boeren zich vaak nog christelijk ook...

  • no-profile-image

    gert

    Het is zeker wel heel fatsoenlijk dat ministers en andere politici op kosten van staat dure diners gebruiken en een eindje verder mensen in de rij staan bij de voedselbank

Of registreer je om te kunnen reageren.