Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

'Viroloog verdient niet aan Mexicaanse griep'

Viroloog en hoogleraar Ab Osterhaus ontkent dat hij voordeel heeft bij de Mexicaanse griep, zoals in sommige media is gesuggereerd.

"Ik word er financieel niet beter van.'' Ook werkgever Erasmus MC benadrukt dat er geen belangenverstrengeling is en stelt dat de werkzaamheden "passen binnen het beleid van het universitair medisch centrum''.

Een dag in de week werkt Osterhaus bij ViroClinics in Rotterdam, een bedrijf van het Erasmus MC dat onderzoek doet naar medicijnen tegen virussen en de werkzaamheid van vaccins. Dat gebeurt in opdracht van de overheid en de farmaceutische industrie. De onderneming ontwikkelt en produceert geen vaccins. In het geval van de Mexicaanse griep heeft het bedrijf onderzoek verricht voor alle farmaceutische bedrijven die om een advies hadden gevraagd.

Osterhaus bezit certificaten die recht geven op 9,9 procent van de aandelen van ViroClinics. De aandelen zijn ondergebracht in een stichting. Het stichtingbestuur heeft de zeggenschap over de aandelen. Verder heeft Osterhaus geen inspraak in het financiële beleid van de onderneming.

Hij doet niets geheims en niets dat niet mag, maakt de viroloog duidelijk. Al het geld dat het bedrijf met de samenwerking met de farmaceutische industrie verdient, komt volgens hem ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. Osterhaus: "Als ik iets zou doen dat niet kan, dan was ik geen adviseur bij toonaangevende organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.''

"Volgens het Erasmus MC handelt Osterhaus volledig integer. "De wetenschappelijke integriteit staat al vele jaren op bijzondere hoogte. De manier waarop hij met belangen omgaat, zijn volledig transparant, vooraf bekend en volledig conform afspraken en regels.''

Osterhaus is een belangrijke adviseur van de regering voor de aanpak van de Mexicaanse griep. Het kabinet besloot eerder 34 miljoen vaccins in te slaan om iedere Nederlander tweemaal tegen die griep te kunnen inenten. Wanneer de Tweede Kamer een spoeddebat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de kwestie houdt, is nog onbekend.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Maij

    Deskundigheid mag best betaald worden. Hoe vaak komt het niet voor dat ondeskundigheid veel teveel betaald wordt doordat die personen zeer grote planken voor hun hoofd hebben en eigenlijk alleen maar bla-bla zeggen?

  • no-profile-image

    geen boer

    Ab is een deskundig man, weet zich goed te verkopen, en investeert in dingen waar hij verstand van heeft. Niks mis mee. Die andere Ab had zich moeten realiseren dat men van WC-eend doorgaans WC-eend adviseert. Dát is het probleem; politici die liever met de centen van de belastingbetaler (voor zichzelf!) de veilige weg kiezen in plaats van al die apocalyptische voorspellingen eens met een korreltje zout te nemen. Waar zijn al die professoren nu die voorspelden dat de hele wereld dood zou gaan aan BSE, vogelpest, varkensgriep etc. Ab Klink, de volgende keer kun je misschien een halfweg gaan door de helft te bestellen? Kost minder terwijl je toch wat achter de hand hebt, er gingen al lezingen rond dat éénmaal vaccineren ook genoeg was, en het gewone publiek had al lang de conclusie getrokken dat in een moderne maatschappij als de onze de gevolgen miniem waren. En wat ga je nou met die 34 miljoen vaccins doen man? Misschien Ab O. eens advies vragen?

Of registreer je om te kunnen reageren.