Home

Achtergrond

Villa 'Baarnse moordzaak' gesloten tijdens Monumentendag

Een villa in Baarn die zaterdag tijdens Monumentendag zou worden opengesteld voor belangstellenden, blijft die dag dicht.

De villa kreeg landelijke bekendheid door een geruchtmakende moord die in 1960 werd gepleegd. In de zogenoemde Baarnse moordzaak vermoordden de toen 17 en 15 jaar oude broers Boudewijn en Ewout samen met een vriend de 14-jarige Theo Mastwijk uit Soest.

Het lichaam van het slachtoffer werd in 1961 gevonden in een put in de tuin van de kapitale villa in Baarn waar de twee broers woonden. Het drietal werd veroordeeld. De villa bleef familiebezit en de broers Boudewijn en Ewout werken momenteel samen in een verzekeringsbedrijf, dat in de villa in Baarn is gevestigd.

Een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf zegt geschrokken te zijn van alle aandacht voor de openstelling van de villa. ,,We hadden niet verwacht dat het verleden mensen nog zo interesseert en willen een grote aanloop van ramptoeristen voorkomen'', aldus de zegsman.

De historische villa is nog helemaal in originele staat. Het verzekeringsbedrijf werd gevraagd mee te doen aan de Monumentendag ,,We wilden ons bijzondere pand tonen aan belangstellenden, maar we moeten ook zorg dragen voor het gebouw en onze personeelsleden. We willen geen enkel risico lopen'', zegt de woordvoerder.

Vorig jaar kwam er een film uit over de Baarnse moordzaak onder de titel Bloedbroeders. Het verzekeringsbedrijf in Baarn had toen volgens de woordvoerder geen last van extra aanloop rond de villa. De gemeente Baarn vindt het jammer dat het bedrijf zelf heeft afgezien van deelname aan de Monumentendag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.