Home

Achtergrond 2 reacties

Vetmelkers zoeken uitweg door bij te leasen

Vetmelkers die hun superheffing over het voorbije jaar niet kunnen betalen, hoeven mogelijk maar 75 procent van de opgelegde superheffing te betalen.

Volgens een aantal betrokkenen wordt voorgesteld dat ze die heffing voldoen door nu (achteraf) melk bij te leasen en daarmee hun boete voldoen.

Het Productschap Zuivel (PZ) wil niet inhoudelijk reageren op het voorstel en zegt dat voor het voorbije quotumjaar geen mutaties worden geaccepteerd die iets aan de heffing kunnen veranderen.

Vorig jaar moesten de vetmelkers uiteindelijk de helft van de opgelegde superheffing betalen. Dit was omdat ze opeens met andereregelgeving werden geconfronteerd en minister en Tweede Kamer het goed vonden de vetmelkers enigszins terwille te zijn. Maar dat zou een eenmalig gebaar zijn.

Vrebamel

Veel van de resterende vetmelkers (eigenlijk niet-vetmelkers, want ze produceren juist melk met minder vet waardoor ze veel meer kunnen produceren) zitten echter financieel klem, terwijl hen als groep een heffing van zo’n 5 miljoen euro boven het hoofd hangt. Ze voelen zich het slachtoffer van gewijzigde regelgeving, terwijl ze eerst slechts gebruikmaakten van de kansen die de wet bood. Mogelijk moeten de opkopers van de vetmelkers-melk opdraaien voor de boete. Bij deze groep houdt het PZ vooral spotmarkthandelaren in het oog.

René van Bakel van Vrebamel zegt gereserveerd te hebben voor degenen die mogelijk niet kunnen betalen. Andere handelaren zeggen ook voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat zij boete moeten betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  drikus

  Nu begrijp ik waarom die vrebamel boeren over feb mrt april 12ct kregen:vrebamel heeft gereserveerd......

 • no-profile-image

  burger

  korting op de superheffing boete laat alleen maar de schreeuwers in leven. Gewoon sluiten die tenten dat geeft de goede boeren de waardering die ze verdienen Want de superheffingmelk heeft wel bijgedragen tot de zeer lage melkprijs van deze zomer.
  maar dit is burgerlogica.

Of registreer je om te kunnen reageren.