Home

Achtergrond 187 x bekeken

Vertraging in levering griepvaccins

De levering van vaccins tegen Mexicaanse griep loopt vertraging op.

Farmaceut Novartis kan eind oktober 8 à 10 miljoen vaccins leveren, terwijl 20 miljoen waren gepland. Daardoor kunnen mogelijk niet alle risicogroepen meteen ingeënt worden.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag laten weten. De mensen die al een prikje halen tegen de seizoensgriep, zullen zeker meteen aan de beurt komen om ook tegen de Mexicaanse griep te worden gevaccineerd. Voor zorgpersoneel en mantelzorgers die voor zwakke patiënten zorgen, is dat nog maar de vraag. Zij moeten mogelijk langer wachten. De Gezondheidsraad adviseerde vorige maand deze groepen als eerste in te enten tegen de Mexicaanse griep.

Klink gaat ervan uit dat Novartis in november de resterende vaccins kan leveren. Oorzaak is een tegenvallende opbrengst van het nieuwe vaccin. De minister noemde de aanvankelijke verwachting over de productie "te optimistisch''. Met de andere leverancier van vaccins, GlaxoSmithKline (GSK), bestaan geen problemen.

Nederland heeft in totaal 34 miljoen vaccins ingekocht, voldoende om iedere Nederlander tweemaal in te enten. Klink stelt dat door de ruime bestelling Nederland er betrekkelijk goed afkomt wat betreft de lagere productie van Novartis. De verdeling van de tegenvaller gaat naar rato van de grootte van de bestelling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.