Home

Achtergrond

Verruimingen investeringsaftrek

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft een actualiseringsbesluit uitgebracht over de investeringsaftrek.

Omdat de agrarische sector erg veel gebruik maakt van de diverse investeringsaftrekken zoals de energie- of milieu-investeringsaftrek is het nieuwe besluit van groot belang voor de sector.

Het besluit bevat drie nieuwe versoepelingen.

De eerste versoepeling betreft de situatie dat een ondernemer onder voorwaarden een beroep op ambtshalve vermindering kan doen als hij geen verzoek bij de aangifte heeft gedaan om toepassing van de energie- of milieu-investeringsaftrek terwijl de investering wel tijdig is aangemeld. Voor oude situaties tot 1 januari 2010 kan de ondernemer daartoe alsnog een verzoek doen.

De tweede versoepeling betreft een verruiming van de meldingstermijn voor situaties waarin de jaarlijkse milieu- of energielijst niet vóór 1 januari is gepubliceerd.

Volgens de derde versoepeling is het onder voorwaarden mogelijk dat een ondernemer bij een calamiteit een bedrijfsmiddel uitsluit van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (kia). De kia heeft een percentage dat afneemt naarmate het totale investeringsbedrag van een kalenderjaar toeneemt. Een kleiner investeringsbedrag kan per saldo leiden tot een hogere aftrek. Het besluit treedt op 23 september 2009 in werking en werkt terug tot en met 15 september 2009.

Meer informatie:
Besluit 15 september 2009, CPP2009/1116M

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.