Home

Achtergrond 238 x bekeken 1 reactie

Verplichte vaccinatie tegen Q-koorts in heel Nederland

Alle bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of melkschapen moeten hun dieren vanaf volgend jaar verplicht gaan vaccineren tegen Q-koorts. Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg aan de Tweede Kamer.

Verburg heeft anderhalf miljoen doses vaccin besteld; daarmee koopt zij de gehele beschikbare voorraad op. In november worden de eerste 100.000 doses geleverd. De verplichting geldt ook voor kinderboerderijen.

Dit jaar was de vaccinatie alleen verplicht in Noord-Brabant en delen van Limburg en Gelderland. Die grens was noodgedwongen getrokken omdat er niet voldoende vaccin kon worden geleverd; het gebied is gekozen vanwege het hoge aantal Q-koortspatienten.
Het vorige maand aangekondigde tankmelkonderzoek begint volgende week. Met dit onderzoek is een onderscheid mogelijk tussen Q-koortsbesmette bedrijven en Q-koortsvrije bedrijven. Wanneer een bedrijf besmet wordt verklaard, mag het alleen gevaccineerde dieren aanvoeren, en geen dieren afvoeren naar andere melkleverende bedrijven. Verder gelden er maatregelen over hoe de mest moet worden behandeld en mogen er geen recreatieve bezoekers op het erf komen.

Verburg en minister Ab Klink van volksgezondheid hopen met deze deze maatregelen het aantal humane ziektegevallen terugdringen.


Brief van minister Verburg aan Tweede Kamer »

Ger Timmer

Eén reactie

 • no-profile-image

  fendtje

  mij best zolang ze maar niet gaan ruimen.
  want dan moeten we maar een boere oorlog gebinnen.
  eerst het geld innen en dan heel nederland plat leggen moeten ze maar eens voelen als ze niet kunnen werken.
  hopelijk komt het niet zover maar mocht het enten niet helpen. en ze gaan ruimen dan zijn ze gewaarschuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.