Home

Achtergrond 198 x bekeken 2 reacties

Verloren bollengrond niet perse compenseren

Het compenseren van bollengrond in de zuidelijke bollenstreek vergt een andere aanpak.

Dat is althans de mening van Marius Nieuwenhuis van de fractie SGP/Christen Unie in Lisse. "We moeten er nog maar eens goed over nadenken of we dat nu eigenlijk wel zo willen vasthouden, of dat we dit genuanceerder moeten bekijken. De bloembollensector worstelt op dit moment niet alleen met de crisis, maar ook met z’n toekomstplannen. Lange tijd hebben we het gehad over het benodigde areaal van 2.625 hectare dat in de bollenstreek nodig is voor de teelt van hyacinten en dit uitgangspunt is zwaar verdedigd, maar zoetjesaan kun je je afvragen wie die dan op den duur op die grond gaat telen. Die oppervlakte geldt zoals gezegd voor de teelt van hyacinten, maar die teelt staat onder druk en is op weg terrein te verliezen."

Nieuwenhuis zegt dat het genoemde areaal op den duur dan ook misschien niet meer nodig is. "Ik praat tegen het gevoel dat ik hierover zelf altijd heb gehad in, maar als bollenman in hart en nieren kan ik niet om de realiteit heen en ben ik bang dat we over tien jaar ons de vraag kunnen stellen of het ten koste van alles vasthouden aan de compensatie wel een goede beslissing is geweest. We moeten het areaal, waarover we het nu hebben, niet te veel als een dogma beschouwen, maar er wel zorgvuldig over nadenken. En dat samen met de agrarische organisaties in de regio. Zeker ook gezien tegen de achtergrond dat we dit beperkte gebied ook willen ontsluiten, er willen wonen, recreëren en werken, naast de bollen", aldus Nieuwenhuis.

Wethouder Guus Mesman van Lisse laat merken vooralsnog vast te houden aan het uitgangspunt van een teeltareaal van 2.625 hectare. "De discussie over dit areaal is ook binnen de Greenport gevoerd en toen is ons door de sector met klem verzocht dit areaal te handhaven en dat is dan ook nog altijd ons standpunt. Dus als er voor een bepaald doel bollengrond opgeofferd moet worden, moet dit 1 op 1 worden gecompenseerd."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Veehouder

    Guus Mesman heeft dan ook geen vergoeding nodig, waarom iemand ergens voor vergoeden als hij/zij toch niets doet?

  • no-profile-image

    Bolle Boer

    Als ondernemer in de bloembollen zeg ik : Niet compenseren. Er is teveel bloembollengrond in de wereld. Help de Zuid-Hollandse ondernemers afbouwen en dan hou je een museum over. Mijn overgrootvader was in 1916 al zo wijs om daar te vertrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.