Home

Achtergrond 7 reacties

'Verlaging zuivelsteun logischer dan verhoging'

Het is eerder te verwachten dat de Europese Commissie de zuivelsteun niet verhoogt, maar de exportsteun juist verlaagt.

Zoiets helpt de markt het meest. Dit menen zuiveldeskundigen dichtbij de Europese Commissie in Brussel. De Europese raad van landbouwministers zal onderwerpen als verhoging van de veevoersteun, aanpassen van de caseïnesteun en extra exportrestituties volgende maand opnieuw bespreken. De koepels van de zuivelindustrie en handel, de organisaties EDA en Eucolait, zijn tegen verhoging van de veevoer- en caseïnesteun, terwijl veel boerenorganisaties in de EU-lidstaten daar voor zijn. Ook lidstaten hebben ervoor gepleit. Volgens EDA en Eucolait helpen genoemde maatregelen niet om de zuivelmarkt te verbeteren.

De zuivelindustrie en de handel dringen er bij de Europese Commissie op aan om het ingezette beleid voort te zetten. Wel zien ze graag dat de nu aanwezige interventievoorraden nog even niet terugkomen op de markt. Zou de zuivelmarkt verder aantrekken, dan zijn EU-voorraden van de Commissie echter ook snel weer kwijt te raken, menen ze. Nu ligt ruim 280.000 ton magere melkpoeder in interventie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fryslan boppe

  Uiteindelijk past dat ook bij een liberale markt, geen inkomenssteun, in dat opzicht is dit vrij logisch, hoewel we het nu natuurlijk zeer goed kunnen gebruiken, wat extra's. @ Gezond Verstand, idd met een systeem als in Canada, hoeven ze ook geen staatssteun... @ pluimveehouder, wie laat niet de moed zakken als je als gemiddelde boer 50.000 euro minder verdient. Ik denk dat de pluimveesector ook niet de meest rooskleurige is, maar dat betekent niet dat de situatie dan maar overal zo moet worden, een beetje minder lijdzaam svp.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Piet, Wanneer je net het overgrote deel van de agrariers afhankelijk bent van vraag en aanbod dan komt dit na verloop van tijd altijd weer in evenwicht onderdaad hierbij vallen wel vaak slachtoffers het grote probleem van de melkveehouders is dat men veel te vlug de moed laat zakken denk dat je over een jaar weer betere melkprijzen hebt en dan is dit weer vergeten

 • no-profile-image

  Lizzie

  Boppe wat ben je voor een kerel , je probeert toch zoveel mogelijk rendement te halen per jaar.U mag dan alleen verder gaan met lijdzaam toezien.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  De eerste stap lijkt gemaakt te worden.
  Geen lapmiddelen als steunmaatregelen en subsidie.
  Nu stap 2: Flexibele regulering van de melkprijs.
  Klaas misschien is daar ook dem eerderheid in de EC voor.
  In Nederland verkondigt Verburg immers ook niet de mening van de meerderheid

 • no-profile-image

  Boesje

  Het huidige niveau??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo ziet u maar weer,stapje voor stapje wordt ons duidelijk gemaakt,dat een koude sanering steeds dichterbij komt! Nu de vraag,hoeveel melkveehouders overleven dat?En op welk niveau zal de melkprijs uitkomen?Ik durf geen voorspelling te doen. Misschien 1 of meer van de lezers? Bij Voorbaat Dank!

 • no-profile-image

  T

  Is de melkveesector zo ziek dat alleen een subsidieinfuus nog redding kan bieden , uitzieken lijkt mij een beter middel.
  Zeer jammer dat de andere sectoren die steeds op eigen kracht weer boven komen soms ook voor bedelaars worden aangezien in de burgermedia, journalisten graag even onderscheid maken tussen ondernemen en koeien melken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.