Home

Achtergrond

Verladers: binnenvaart maakt prijsafspraken

Verladersorganisatie EVO en de Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek (Fenex) hebben sterke aanwijzingen dat een groep van meer dan honderd binnenvaartschippers samenspant om geen werk aan te nemen onder een bepaalde kostprijs.

Volgens beide organisaties is hier mogelijk sprake van ontduiking van de mededingingsregels. EVO en FENEX hebben dit onder de aandacht gebracht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), meldden zij vrijdag. De verladers en expediteurs zeggen te beseffen dat de ondernemers in de binnenvaart veel last hebben van de recessie, maar stellen dat prijsafspraken uit den boze zijn.

De organisaties hopen dat onderzoek van de NMa duidelijkheid geeft over de vraag of er inderdaad sprake is van illegale prijsafspraken. "Als dit het geval is, moet de NMa direct ingrijpen. Opdrachtgevers van vervoer behoren een prijs te betalen die transparant en marktconform is, en niet een prijs die van tevoren is vastgesteld in een achterkamertje.'' De markt kan zijn werk niet doen als tarieven kunstmatig hoog worden gehouden, aldus EVO en FENEX.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.