Home

Achtergrond

Verhagen: 'Te weinig respect voor Indiëgangers'

Nederland had na de oorlog te weinig aandacht en respect voor soldaten die vochten in de toenmalige Nederlandse koloniën.

Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandag in een toespraak tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Indië-monument in Roermond. Daar worden elk jaar de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen herdacht die tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

"Het respect dat u toekwam, kreeg u niet'', aldus Verhagen. "Er wachtte u na de oorlog geen warm welkom. In Nederland was iedereen bezig met de wederopbouw en de verwerking van zijn eigen oorlogservaringen. Woorden als nazorg en traumaverwerking bestonden nog niet. Er was nauwelijks een luisterend oor.''

Verhagen beklemtoonde het belang van de jaarlijkse Indië-herdenking. "Uw namen, inspanningen en offers mogen niet worden vergeten.''Bij de herdenking in Roermond, die voor de 22e keer plaatsvond, waren meer dan 20.000 Indië-veteranen en nabestaanden aanwezig. Volgens een zegsvrouw was de sfeer "respectvol en ingetogen''.

Namens koningin Beatrix was generaal-majoor Morsink aanwezig. Hij is Chef Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin. De herdenking werd gepresenteerd door Jan Bijl, bestuurslid van stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962. Vertegenwoordigers van veteranenorganisaties en overheden legden in totaal 104 kransen en de stadsdichter van Roermond, Hans van Bergen, droeg een tekst voor.

Bij wijze van eresaluut vlogen vier F-16 gevechtstoestellen van de basis Volkel over het monument. De eregroet werd uitgevoerd in een zogeheten missing man-formation. De muzikale omlijsting van de bijeenkomst was in handen van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, het Hertens Mannenkoor en zangeres Wieteke van Dort.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.