Home

Achtergrond 449 x bekeken

'Vergrijzing zorgelijk in aardappelveredeling'

De vergrijzing in de aardappelveredeling is wereldwijd een groeiend probleem.

Doordat steeds minder jonge goed opgeleide mensen kiezen voor een baan in de veredeling, valt kennis weg en stagneert de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen.

Directeur Pamela Anderson van het International Potato Center in Peru noemde de vergrijzing gisteren op het Potato Europe congres in Emmeloord een zorgelijke ontwikkeling. "Kwekers worden een zeldzaam ras. Terwijl we ze de komende decennia hard nodig hebben."
Volgens Anderson speelt de aardappel een belangrijke rol in het terugdringen van de honger in de wereld. "Het is na rijst en tarwe het derde voedselgewas in de wereld. Bij graan zie je de productiegroei stagneren. Bij aardappelen neemt het sterk toe."

Maar Anderson stelt dat de aardappelproductie vooral stijgt door een areaalgroei. De productie per hectare stagneert in veel landen, vooral in Afrika en Azië. "Dat komt door de problemen met phytophthora en doordat in die landen te weinig gezond pootgoed beschikbaar is. Daarom is het zo zorgelijk dat de veredeling steeds minder jonge mensen trekt."

Opvolgers

Directeur Nigel Kerby van het Schotse onderzoeksinstituut Mylnefield Research Services onderschrijft de tendens die Anderson schetst. "Schotland heeft al een groot tekort aan aardappelkwekers. Vijftien jaar geleden zag je een verandering in het beleid van de universiteiten. Ze promoten veel minder algemene basisopleidingen. Het aanbod van gespecialiseerde opleidingen neemt toe, zoals moleculaire biologie of biotechnologie. Het werk in het laboratorium is nu veel meer in trek dan het veldwerk op de rassenproefvelden. Wij hebben steeds meer problemen om opvolgers te vinden voor onze kwekers."

Volgens voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie speelt de vergrijzing in de Nederlandse veredeling minder. "Hier wordt ook veel kweekwerk gedaan door kleine telers. En de grote kweekbedrijven weten ook jonge mensen te trekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.