Home

Achtergrond 181 x bekeken 2 reacties

Verburg wil nog duurzamer voedsel

Boeren, vissers en tuinders moeten nog duurzamer gaan werken.

Voor 2010 trekt minister Gerda Verburg (LNV) ruim 386 miljoen euro uit voor een voedselproductie met oog voor mens, dier en milieu.

Om te zorgen dat Nederland bij de koplopers blijft op het gebied van kennis en innovatie is daar 900 miljoen voor gereserveerd, de grootste post in de dinsdag gepresenteerde LNV-begroting.

In de plannen is verder 20 miljoen euro extra opgenomen voor veehouders die investeren in duurzame stallen en gecombineerde luchtwassers. Voor glastuinders die niet alleen energie verbruiken maar ook opwekken in hun kassen is 4,1 miljoen euro beschikbaar. In 2020 moet de teelt in de kassen klimaatneutraal gebeuren. Ook is er 5,5 miljoen voor vernieuwende proeven in de visserij.

Verburg reserveert tevens 25 miljoen voor onderzoek naar het zo effectief mogelijk omzetten van zonlicht in bouwstoffen en energie voor planten en algen. Dit onderzoek richt zich ook op het ontwikkelen van kunstmatige bladeren, aldus LNV. En ze kondigt aan dat de tuinders nu heus snel gebruik kunnen maken van een garantiefonds voor boringen naar aardwarmte.

De bewindsvouw noemt het een gemeenschappelijke uitdaging "te produceren en consumeren op een manier die rekening houdt met de toekomstige generaties en de situatie in ontwikkelinglanden''. In 2010 verschijnt de eerste Staat van het voedsel, die elk jaar inzicht moet geven over de ontwikkelingen rond voedsel. Als het aan Verburg ligt is Nederland in 2015 koploper op het gebied van duurzaam voedsel en een voorbeeld voor de internationale gemeenschap. Landbouw ziet de minister dan ook als "onderdeel van de oplossing voor de crisis waar we ons voor geplaatst zien''.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Verburg is dol op onderzoeken,geeft millioenen aan onderzoekers en wetenschappers,bij de universiteit van wageningen WUR gaat al 3 milliard euro om

  • no-profile-image

    boer

    Verburg, probeer nou es wat zinnigs te doen. Bij duurzaam hoort ook een goede beloning voor de boer. Daarna spreken we wel weer.alle regels afschaffen tot de kostprijs wordt betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.