Home

Achtergrond 169 x bekeken

Verburg wijst advies af meer te onteigenen

Meer grond onteigenen voor de EHS vindt minister Verburg geen goed advies van het Planbureau van de Leefomgeving.

"Dat is niet de beste oplossing, dat gaan we niet doen". Dat zei Verburg in een reactie op de Natuurbalans 2009, die ze vandaag in ontvangst nam. Grondverwerving blijft zo veel mogelijk gebaseerd op vrijwilligheid, benadrukte de minister.

De Natuurbalans constateert dat de stagnatie van de EHS kan worden doorbroken als provincies meer grond via onteigening en een schadeloosstelling verwerven. Verburg slaat dat advies in de wind. Ze wil bestaande afspraken met provincies over vrijwillige verwerving niet verbreken.

De minister vindt grondverwerving toch al geen doel op zich. "Wij moeten breder kijken, we hoeven niet alle grond voor natuur aan te kopen. Boeren in combinatie met natuur is een winwinsituatie. Daar zijn goede voorbeelden van. De Natuurbalans wijst er echter op dat agrarisch natuurbeheer helemaal niet zo’n succes is en dat de belangstelling daarvoor ook achterblijft bij de doelstellingen."

Lees ook: Milieubalans: Kansen gemist bij EHS

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.