Home

Achtergrond

Verburg: geen voedsel verspillen

De dakloze werd woensdag niet vergeten op de Dag van de Duurzaamheid.

Minister Gerda Verburg (LNV) bracht een bezoek aan het Leger des Heils in Rotterdam en gaf daar steun aan onderzoek dat ertoe moet leiden dat voedsel niet langer wordt weggegooid, maar op tafel terechtkomt.

Consumenten en bedrijven gooien per jaar naar schatting voor 4 miljard euro aan eten weg. Daar pikt het Leger des Heils in Rotterdam, dat dagelijks aan ongeveer vijfhonderd mensen maaltijden verschaft, graag een graantje van mee. Het kerkgenootschap krijgt regelmatig voedsel aangeboden van bedrijven, maar kan daarmee lang niet altijd uit de voeten. Het gaat dan niet alleen om de houdbaarheid van de voeding. De heilsoldaten weten nooit van tevoren wat en hoeveel zij aangeboden krijgen en of dat nog is in te passen in wat de pot te schaften heeft.

Verburg steunt onderzoek door de Wageningen Universiteit dat daarin verandering moet brengen. De onderzoekers gaan niet alleen kijken naar hoeveelheden overtollig voedsel, maar ook hoe het Leger daar beter gebruik van kan maken. Een computersysteem moet bereiken dat de ingekomen voeding in overeenstemming met de maaltijden te brengen is. Daarbij dient rekening te worden gehouden met voedselveiligheid en voedingswaarde. Het Leger des Heils kan dan de inkoop aanpassen aan wat bedrijven aanbieden. Het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond.

Minister Verburg heeft de strijd aangebonden tegen de verspilling van voedsel in ons land: "Ik wil dat dat in 2015 20 procent minder is. Dat bespaart 800 miljoen euro per jaar, ofwel 50 euro per persoon. Dat is jaarlijks 200 euro voor een gemiddeld gezin.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.