Home

Achtergrond 389 x bekeken 20 reacties

Verburg: ga in overleg met keten

Melkveehouders kunnen beter in overleg gaan met de rest van de zuivelketen dan melk uitrijden over het land.

Dat hield minister Gerda Verburg circa zestig melkveehouders voor, die vanmiddag protesteerden bij het ministerie van LNV. De melkveehouders pleitten voor een zuivelbeleid, dat leidt tot een hogere melkprijs en betere inkomens garandeert.

Verburg, die alle aanwezige boeren de hand gaf, erkende dat de situatie op de zuivelmarkt niet goed is. Anderzijds stelde ze dat de perspectieven op de middellange termijn voor de melkveehouderij goed zijn.

De minister keurde de melkuitrij-acties scherp af. "Mijn hart huilt als ik zie dat u melk uitrijdt over de velden en in de sloot laat lopen. Ik zou zeggen: ga in overleg met de keten. En kom voor uw rechten op als lid van een zuivelcoöperatie."

Verruiming quota

Verburg verdedigde de verruiming van de quota door te wijzen op de concurrentie uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, die nu profiteren omdat de quota belemmerend werken voor Europese boeren.

DDB-voorzitter Sieta van Keimpema bracht daar tegenin dat de concurrentie niet fair is en nooit zal worden, omdat de kosten in andere landen nu eenmaal veel lager liggen. "Wij wonen niet in Afrika, waar grond en arbeid niks kosten."

Over het door de DDB aangehangen Canadese model zei Verburg: "Canadese boeren melken alleen voor de binnenlandse markt. Als we dat hier zouden doen, dan moet de helft van de boeren hier weg. Wilt u dat?"

Lees ook Melkveehouders protesteren voor NMa-gebouw

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  realist

  Verburg reageert net zo als Balkenende: stapels rapporten laten produceren door ambtenaren, nieuwe studies aankondigen, onzin verhaaltjes ophangen, maar vooral NIETS DOEN. Dit land moet geregeerd worden door mensen met visie, niet door de verlengstukken van ambtenaren.
  De sector staat in brand en Verburg doet niets.

 • no-profile-image

  ontevreden

  Kijk Verburg, als de boeren tevreden waren dan zouden ze geen melk over het land uitrijden. Maar alle gevoerde gesprekken met politiek en zuivelverwerkers hebben gewoonweg niets opgeleverd. Het is crisistijd, dus wees verstandig en neem dan ook crisismaatregelen en zorg voor een goede prijs of wees eerlijk en geef toe dat de helft van de boeren op kan rotten. Ik begin steeds meer te geloven dat er een vies spelletje gespeeld wordt.

 • no-profile-image

  heinrich

  dit is toch een goed verhaal wat verburg hier geeft

 • no-profile-image

  wim

  verburg heeft wel gelijk

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  zo jammer he, die verburg moet wat eerder te bed gaan. Europees verband, Gerda, E-U-R-O-P-E-E-S, in europees verband het canadese systeem, en liggen de cijfers opeens heel anders.
  O, en Gerda, als er te kort vraag is naar de melk, dan betekend dat niets meer dan een te grote produktie.
  Snapt U het al?
  F-L-E-X-I-B-E-L Quotum, dat heb je dat probleem niet....
  Politiek, je zou er een witte lok van krijgen..

 • no-profile-image

  de tukker oet twente

  Is hier al vaker gezegd de enig JUISTE oplossing is de qoutering per direct afschaffen en verder niet zielig doen,als je verkeerde keuzes hebt gemaakt in het verleden.

 • no-profile-image

  melkvee

  Tja in overleg met de cooperatie....
  Het is wel erg stil op het forum van RFC, men lijkt het met de cooperatie wel erg eens te zijn.

 • no-profile-image

  De wijzen uit het Oosten

  Nederland fixeert zich te veel op de wereldmarkt (een oneerlijke markt met een oneerlijke prijs). Die wereldmarktprijs is altijd laag. Om hier te kunnen overleven is het noodzakelijk dat de grondstofprijs melk in Europa laag is. Mijn indruk is dat de grote cooperaties zoals friesland campina en Arla hier een groot voorstander van zijn. Nederland exporteert Netto 20% van zijn melkafzet buiten europa. Met een lage grondstofprijs kunnen deze fabrieken goede resultaten boeken ten opzicht van de cooperaties die gericht zijn binnen Europa. Europa zelf exporteert Netto 4% naar de wereldmarkt(veel landen in europa importeren zelfs). Het is niet verwonderlijk dat onze buurlanden zeggen, moeten we voor die 4% export buiten europa deze lage melkprijs accepteren om te kunnen concureren. Dan liever 4% minder produktie met een eerlijke prijs waar van te leven valt.

  80 % van de Nederlandse melk wordt binnen Europa (incl Nederland) afgezet. Europa zelf exporteert netto ongeveer 4% naar de wereldmarkt.

  Wanneer de liberalisering volledig wordt toegelaten konden we ook binnen de europese exportmarkt wel eens flink terrein gaan verliezen. (Europese landen mogen dan meer produceren en ook de importen van buiten Europa zullen gestaag toenemen). Het uitbreiden naar grote megastallen in ons kikkerlandje zal tot veel weerstand gaan leiden. En het zal moeilijk zijn de produktie van melk op te schalen, door toenemende vraag naar voer, grond en mestafzet.(de kosten van quota vervallen maar zullen dus op een andere plek worden neergelegd maar worden in elk geval niet minder)

  In feite moeten we onze buurlanden erkentelijk zijn dat zij opkomen voor regulering van de melkproduktie. Nederland heeft hier als een van de weinig europese landen het eerste baat bij.

  Wanneer we door de liberalisering ook de export binnen europa verliezen dan blijft inderdaad zoals verburg zegt geen melkveehouder meer over.

  Mijn indruk is dat de grote cooperaties streven naar een grote omzet met een lage grondstofprijs. goed voor de cooperaties die exporteren buiten europa en het zo net iets beter kunnen doen dan hun collega cooperaties. Maar slecht voor de binnenlandse europese markt. Slecht voor mens dier en milieu. Het melk uitrijden is misschien niet acceptabel. Maar een miljoen liter melken en 500.000 liter hiervan gratis weggeven, zet ook geen zoden aan de dijk. Melk verpoederen voor de derde wereld is een prima idee. Het zou mooi zijn dat alle boeren standsorganisaties incl NZO en zuivelcooperaties zich hier voor in gaan zetten.

 • no-profile-image

  martha

  Een goed verhaal?? Het is net als altijd: een heleboel van hetzelfde en van alles net niks. Attema houdt de boeren voor dat zij zich maar op kunnen maken voor enige jaren lage prijzen. Wat een koopman is het vindt u niet? Daar schort het aan. Koopmanschap.Dus de boeren verwijzen naar de zuivelketen is op zich niet slecht, alleen denken deze heren alleen aan de volgende bonusronde.En mijn ongenoegen uiten op een fabrieksvergadering? Het standaardantwoord is: wij zullen het meenemen en u krijgt nog antwoord. Ook zo bijdehand.

 • no-profile-image

  jarie

  Wil toch even een tegengeluid laten horen. Straks denken de burgers nog dat alle boeren alleen maar kunnen klagen en wild om zich heen kunnen slaan.
  Nee, ik kan nu ook niet veel verdienen.
  Ja, ik teken voor de gemiddelde prijs van de afgelopen drie jaar.
  Ja, ik zit met smacht te wachten op het afschaffen van de quotering.
  Ja, ik vind het ook sneu als mijn buurman moet stoppen. Maar met een collega een dorpje verder heb ik al minder problemen. Het is toch eten en ge-eten worden.
  Ja, ik ga de concurrentie met de zgn. boze buitenwereld aan.

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  De Duitse Melkveehouder,die waarschijnlijk van Nederlandse afkomst is,geeft Minister Verburg groot gelijk! Uit Twente horen wij ook, dat het melkquotum afgeschaft moet worden. Eerlijk gezegd, zie ik voor het Canadese quotumsysteem weinig kans. Dan zouden de Nederlandse melkveeboeren ruim 50% in moeten leveren! Daarom is mijn vraag; aan alle quotumfans of quotofielen, hoe willen jullie dat organisatorisch oplossen???.De Politiek heeft geen behoefte zich te verbranden, aan dat HEETE HANGIJZER!!!. Maar suggestie's hoor/lees ik graag!.

 • no-profile-image

  cooperatieboer

  koemelker fryslan, Je vergeet dat rfc bestuurt wordt door boeren die honderdduizend euro binnenhalen en doen wat de directie hen voorhoudt. Soms hebben ze dat zelf niet eens in de gaten.

 • no-profile-image

  hugo

  Beste Boeren,

  Wat ik niet begrijp

  Jullie zijn toch eigenaar van FC? dan is het toch mogelijk om een hogere melkprijs af te dwingen.. rest volgt vanzelf.

  Over 10 jaar zegt de top van FC dat de prio in azie/afrika zal liggen en in Nederland/europa geen toekomstperspectief meer is voor groei etc... waar gaat dan de melk naartoe?

  Hugo

 • no-profile-image

  de waar heid

  wij melk veehoudes moeten R F C hard aan pakken zij denken allen maar aan zichzelf

 • no-profile-image

  Koemelker

  Volgens mij vergeten we even dat RFC wordt bestuurt door ons zelf. Alle bestuurders hebben zelf een melkveebedrijf en worden door deze prijzen even hard geraakt als alle andere leden.
  Wat betreft de liberalisering van de zuivelmarkt moeten we ook niet te bang zijn. In de varkenshouderij is de markt vrij. De nederlandse varkenshouders kunnen nog steeds meekomen in deze markt omdat het goede ondernemers zijn. In de melkveehouderij blijven straks de goede ondernemers wel over, de slechte zullen het lastiger krijgen...

 • no-profile-image

  Zandboer

  Af en toe heb ik de indruk dat veehouders denken dat de politiek alle melk consumeert. De reikweidte van de politiek zit in een aantal randvoorwaarden, die af en toe even kunnen meehelpen en tegenwerken, maar niet in afname van product. Als akkerbouwers is het beslist ook geen houssana, maar politiek maakt spelregels, die kunnen helpen, maar geen invloed heeft op marktvraag.

 • no-profile-image

  Duitse melkveehouder

  Verburg heeft groot gelijk met haar conclusie over het Canadese systeem. CS-Agrar maakt zijn eigen straatje schoon door er maar snel een Europees systeem van te willen maken. Andere Europese landen beginnen echter die Nederlanders een beetje zat te worden met hun grote overproductie in dat kleine landje.

 • no-profile-image

  gert

  Goedkope retoriek van Verburg,eerst de boeren de handen op de rug laten binden door de NMA ,en dan mag je overleggen.Waarom gaat Verburg niet net als de Belgische minister in overleg met de boeren

 • no-profile-image

  Boerin

  Oh!! Nou snap ik het!! Dus de helft van de boeren wordt GERED door het tegenhouden van het Canadese systeem!!! Hebben de Canadezen er daarom 40 jaar geleden zo hard voor gevochten? Is Verburg bij de Canadezen ook gaan vragen of zij het met haar stelling eens zijn? Verburgs hart huilt om de melk. Mijn hart huilt om de boeren. En om de voedselonzekerheid op de langere termijn die met het opengooien van de grenzen binnengehaald wordt. Vooral meer voedsel de halve wereld over gaan slepen, daar worden we beter van! Verburg geeft "vrije wereldhandel" hoogste prioriteit. Handel die nooit vrij is want de marktmachten zijn nooit eerlijk verdeeld; het woord "vrij wordt misbruikt. Ze zou als verantwoordelijk bestuurder "voedselzekerheid", "duurzaamheid" en "toekomstbestendigheid" hoogste prioriteit moeten geven. Ze kan me nog altijd niet uitleggen waarom ze wil dat melkveehouders in de toekomst zich voor een rotprijs suf moeten gaan melken. Groeien groeien groeien ten koste van de boer, milieu, consument en de koeien uit de wei. Heeft ze nou nog niks geleerd van de grootste financiële crisis in 70 jaar?

 • no-profile-image

  boer uit lutt

  verburg heeft groot gelijk melkquotum zo snel mogelijk afschaffen

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.