Home

Achtergrond 401 x bekeken

Verburg blij met derogatie

"Er is een derogatie binnen waar we heel goed verder mee kunnen".

Daarmee reageert minister Verburg (LNV blij op het positieve oordeel van het Europees Nitraatcomité eerder vandaag. "Het was een spannende periode en er is een maximaal resultaat gehaald", aldus minister Verburg.

Zij en haar collega Cramer (VROM) hadden opnieuw gevraagd om deze uitzondering op de Europese stikstofnorm van 170 kg. Ze hebben dit succesvol beargumenteerd met het feit dat grasland in Nederland meer stikstof uit dierlijke mest opneemt dan de Nitraatrichtlijn veronderstelt. Daardoor spoelt er minder nitraat uit naar het grondwater. Nederland heeft de afgelopen jaren deze uitzonderingspositie ook gehad.

Aan de derogatie zijn strikte voorwaarden verbonden, maar daar zijn geen nieuwe aan verbonden. De derogatie is van groot belang voor de 20.000 melkveehouders, die meer mest op hun land kunnen uitrijden. Maar omdat ze daarmee de mestmarkt minder belasten is de maatregel ook van belang voor alle andere veehouders.

Lees ook: Brussel akkoord met derogatie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.