Home

Achtergrond 2 reacties

Veevoerprijzen kunnen op korte termijn sterk stijgen

Prijzen voor veevoer kunnen op korte termijn sterk gaan stijgen nu uit Noord-Amerika geen soja meer komt.

Dat zegt Pedro Correa de Barros, voorzitter van de Europese brancheorganisatie voor veevoerproducenten, de Fefac. Vanwege de nultolerantie voor genetisch gemodificeerde organismen is de import van soja uit Noord-Amerika stilgelegd. Wanneer iemand toch dergelijke soja importeert, zal hij volgens Fefac een extra heffing van minimaal 20 euro per ton moeten betalen.

In de enorme scheepsladingen soja komt regelmatig vervuiling voor met zeer kleine sporen. Dat is volgens logistieke firma’s onvermijdelijk
In twee recente gevallen in Duitsland en Spanje betrof het de nog niet in Europa toegestane varianten. De Europese landbouwraad sprak maandag over de materie maar kwam niet tot een besluit.

Europa importeert 80 procent van zijn plantaardige eiwitten. Normaal gesproken halen veevoerproducenten en handelshuizen deze uit Zuid-Amerika. Argentinië heeft echter door droogte nauwelijks soja meer beschikbaar, terwijl Brazilië zijn soja voor de export vooral voor China heeft gereserveerd.

Noord-Amerika vormt een alternatief, maar daar zijn tweetransgene maisvarianten toegestaan. De Europese voedselveiligheidsautoriteit, de Efsa, heeft deze veilig bevonden. De politiek moet hierover echter nog een besluit nemen. De volgende Zuid-Amerikaanse oogst komt pas vanaf maart 2010 beschikbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tip

  Dan heeft lto nu een mooi argument om diermeel weer ter discussie te brengen.
  Want het kant toch niet zo zijn dat buiten europa je wel gemanipuleerde soja en diermeel mag gebruiken qau concurrentie t.o.v. europa en dan in europa wel voor wereldmarktprijs moeten produceren. ??????

 • no-profile-image

  boer

  LTO, wat is dat?? Is dat die organisatie die zich inzet voor hoe wordt ik er zelf beter van (financieel)? Nee ik zal je snel uit de droom helpen, de intensieve veehouderij hoeft niets te verwachten van deze organisatie. Heb je al eens een tegentoon gehoord over de max transport tijd van 8 uur of nu over de soja. Nee man vergeet het ze hebben het veels te druk om op te komen voor de melkveehouder. Ons hebben ze niet nodig. Jammer want de politiek draaid ondertussen wel onze nek om...

Of registreer je om te kunnen reageren.