Home

Achtergrond

Veevoerprijzen kunnen op korte termijn sterk stijgen

Prijzen voor veevoer kunnen op korte termijn sterk gaan stijgen nu uit Noord-Ameri­ka geen soja meer komt.

Dat zegt Pedro Correa de Barros, voorzitter van de Europese brancheorgani­satie voor veevoerproducenten, de Fefac.

Vanwege de nultolerantie voor genetisch gemodificeerde orga­nismen is de import van soja uit Noord-Amerika stilgelegd. Wan­neer iemand toch dergelijke soja importeert, zal hij volgens Fefac een extra heffing van minimaal 20 euro per ton moeten betalen.

In de enorme scheepsladingen soja komt regelmatig vervuiling voor met zeer kleine sporen. Dat is volgens logistieke firma’s on­vermijdelijk In twee recente gevallen in Duitsland en Spanje betrof het de nog niet in Europa toegestane va­rianten.

De Europese landbouw­raad sprak maandag over de ma­terie maar kwam niet tot een be­sluit. Europa importeert 80 procent van zijn plantaardige eiwitten. Normaal gesproken halen vee­voerproducenten en handelshui­zen deze uit Zuid-Amerika. Ar­gentinië heeft echter door droogte nauwelijks soja meer beschik­baar, terwijl Brazilië zijn soja voor de export vooral voor China heeft gereserveerd.

Noord-Amerika vormt een al­ternatief, maar daar zijn twee transgene maisvarianten toege­staan. De Europese voedselveilig­heidsautoriteit, de Efsa, heeft deze veilig bevonden. De politiek moet hierover echter nog een be­sluit nemen.

De volgende Zuid-Amerikaanse oogst komt pas vanaf maart 2010 beschikbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.