Home

Achtergrond 330 x bekeken

Veel te vroeg voor victorie

Spectaculaire beelden bij de melkactie in België. Maar één zwaluw maakt geen zomer.

Europa vouwt de beschermende paraplu die decennia boven de melkveehouderij heeft gehangen, steeds verder dicht. Quotering, exportsubsidie, opkopen van overschotten: het wordt langzaam maar zeker minder. Dus als het gaat regenen, wordt de melkveehouder nat. En het regent flink op de mondiale zuivelmarkt, dus hij wordt nu kletsnat. Tegen die achtergrond is de emotie rondom melkacties, zoals vorige week woensdag in het Waalse Ciney, begrijpelijk. Al blijft het onverkwikkelijk dat voedsel wordt uitgereden over het land om zo aandacht te krijgen voor de eisen die de European Milk Board (EMB) stelt. Namelijk dat melken in een vrije markt zonder quotering niet goed is en leidt tot een lage melkprijs.

Zeker, zo’n actie als in Ciney werkt wel. De trekkers en giertanks vol melk leverden spectaculaire beelden op. Het maakt indruk als een paar honderd trekkers over het veld ronken. Sieta van Keimpema, vicevoorzitter van de EMB, banjerde vorige week opgetogen door de Waalse klei. Eindelijk de solidariteit waar ze zo naar hunkert.

Maar meer is er ook niet om over te jubelen. De oorspronkelijke inzet van de EMB was de politiek zover te krijgen de jaarlijkse quotumverruiming om te buigen naar juist minder quotum. Maar zelfs het voorstel van Frankrijk en Duitsland om de quotumverruiming in 2010-2011 te bevriezen haalde het niet in de EU. Toen betoogde de EMB: dan organiseren we een melkstaking en zorgen we zelf voor schaarste. De Franse tak van de EMB zegt dat 45 procent van de Franse boeren de actie ondersteunt. Maar de Franse zuivelindustrie meldt dat ze 7 procent minder melk krijgt. En FrieslandCampina zegt bij slechts 14 leden de melk niet op te halen.

Natuurlijk zal de industrie niet snel erkennen dat er misschien ook wel boeren zijn waar ze minder ophalen, omdat die een deel weg laten lopen. Maar feit is dat een grote meerderheid niet meedoet aan de melkstaking. Het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.