Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Vasthouden aan EU-criteria is niet anti-Turks'

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken blijft erbij dat Turkije alleen EU-lid kan worden als het aan alle voorwaarden voldoet.

"Vasthouden aan de toetredingscriteria is wat anders dan anti-Turkse sentimenten oproepen'', zei de minister zaterdag na een informele bijeenkomst met zijn EU-collega's in Stockholm.

Verhagen reageerde op een opiniestuk van zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu in de Zweedse krant Dagens Nyheter. Volgens Davutoglu, die zaterdag ook op de EU-bijeenkomst te gast was, 'remmen de negatieve geluiden die we horen uit sommige EU-landen' het hervormingsproces in Turkije alleen maar af. Zijn land maakt volgens hem grote vorderingen bij het verbeteren van de mensenrechten.

Maar Verhagen toonde zich niet onder de indruk van deze uitlatingen. Als het tempo waarin Turkije voortgang boekt zo traag blijft ziet het er slecht uit, zei hij. Volgens Verhagen stelt Nederland zich strikt maar fair' op: Turkije kan toetreden tot de EU, maar met de criteria wordt niet gesjoemeld. De minister toonde zich wel positief over de toezegging van Davutoglu in Stockholm dat Turkije de positie van de Koerden in het land wil verbeteren.

Meer schot lijkt er te zitten in de toetreding van Kroatië tot de EU. Een grensgeschil van dit land met EU-lid Slovenië, dat tot dusver de voortgang blokkeerde, is bijna bijgelegd, zo liet minister Carl Bildt van huidig EU-voorzitter Zweden zaterdag in Stockholm weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.