Home

Achtergrond 241 x bekeken 7 reacties

Varkensvlees uit Brazilië geeft sanering in EU

Vrije toegang van Braziliaans en of Amerikaans varkensvlees op de Europese markt zal een forse sanering en herstructurering van de Europese varkenshouderij tot gevolg hebben.

Dat blijkt uit een studie van verschillende landbouweconomen in opdracht van het Europese Parlement. Ook het Nederlandse landbouweconomisch instituut LEI werkte mee aan de studie. Het Europees Parlement wil door het onderzoek meer inzicht krijgen in de concurrentiepositie van verschillende veehouderijsectoren.

In hun analyse van de toekomstige ontwikkeling tot 2014 wijzen de onderzoekers op de zwakke positie van de Europese varkenshouderij ten opzichte van de Braziliaanse en Amerikaanse varkenshouderij. De onderzoekers becijferen dat de de Verenigde Staten en Brazilië respectievelijk 35 en 40 procent goedkoper produceren dan de EU. Voordeel zit hoofdzakelijk in de lagere voerkosten.

Met nagenoeg vrije toegang tot de Europese markt volgens vooralsnog niet aangenomen WTO-voorstellen uit 2008, zou Brazilië varkensvlees kunnen exporteren naar de EU tegen prijzen die 20 procent lager liggen dan in Europa. De onderzoekers verwachten dat er in zo’n situatie een nieuw evenwicht zal moeten ontstaan, waarbij als gevolg van de toegenomen wereldvraag naar vlees het Braziliaanse prijsniveau zou kunnen stijgen en het Europese prijsniveau zal dalen. Het gevolg zal een flinke herstructering van de Europese varkenshouderij zijn.

Uit de studie blijkt hoe kwetsbaar de Europese varkenshouderij is voor voerkostenstijgingen. Als gevolg van de dure voergrondstoffen maakten zelfs de meest efficiënte bedrijven in de periode 2007, 2008 verlies.

In hun aanbevelingen stellen de onderzoekers onder meer dat een langere implementatie van de WTO-afspraken een mogelijkheid biedt aan de Europese vleessector om zich aan te passen. Verder stellen ze dat de EU beter op zou moeten komen voor zijn eigen productiestandaarden, die waarschijnlijk op een hoger niveau liggen dan in de rest van de wereld.

Lees hier de studie

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pete

  Hier kunnen de melkveehouders nog wat van leren. Wat ze ook doen ze zullen het nooit redden zelfs als ze nu wel een keer de varkenshouderij en tuinderij als voorbeeld nemen en als echte ondernemers gaan werken.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Nou pete om hier de melkveehouders weer bij te slepen vind ik flauwekul.melkveehouders in ned hebben als je Qutumkosten niet meerekent bv veel lagere kostprijs dan in VS. ik zou me meer zorgen maken om eigen positie als je vergelijkt met Brazilie is de achterstand mijlenver.

 • no-profile-image

  f.a.i.a.r. trading

  Er moet af en toe gekozen worden voor goed(waar alles van bekent is ) voedsel en Hoe eerder wij van de financiele crisis af zijn hoe beter.

 • no-profile-image

  Hans

  Rechtvaardig rendement, in 2004 kocht je voor 1 US dollar 3,80 Braziliaanse Reals,
  nu vandaag voor 1 US dollar koop je 1,81 Braziliaanse Reals
  Ik leerde altijd dat kosten worden bepaald door NATUUR, ARBEID en KAPITAAL. Het enigste wat in Nederland voordelig is, is kapitaal, daarom zit iedereen er ook tot z'n nek toe in. In Brasil moet je voor iedere REAL die je leent, er 2 in onderpand geven. Maar natuur en arbeid zijn veel te duur in Nederland om grondstof leverancie te zijn aan de industrie

 • no-profile-image

  rechtvaardig rendement

  kostprijs wat een slap gelul als europa met opzet haar munt de Euro 30% laat stijgen profiteer iedere consument van goed koop voedsel en wereldwijd bedrijven in andere landen met 30 % opbrengst stijging alleen de binnen europa producerende bedrijven betalen dit gelag sinds de invoering van de Euro is de munt al met 50 % gestegen dit geeft een opbrenst verlaging van 50 % hoe zo kostprijs verschil economen van europa

 • no-profile-image

  Hans

  "Verder stellen ze dat de EU beter op zou moeten komen voor zijn eigen productiestandaarden, die waarschijnlijk op een hoger niveau liggen dan in de rest van de wereld". Deze zin is een illusie.
  Het welzijns en milieu aspect is in Brasil net zo goed, zo niet beter als in Europa. Bijna alle bedrijven zijn gesloten bedrijven, dus geen gesleep met biggen. De inrichting van de stallen wordt continu gekopieerd van wat in Europa het modernst is, maar wel met het voordeel dat de stallen open zijn, muren van 1,20 meter hoog en de rest open. Het stalklimaat is daarom vele malen aangenamer dan de beste aircondicioning van de Europese stallen. Logisch dat de gezondheidsstatus daarom ook beter is. Ziektedruk is vele malen minder vanwege de afstand tussen de bedrijven. Vanwege de lage loonkosten heb je meer mensen per eenheid varkens aan het werk, hygiene is prima. Het voer bestaat voor 75% uit mais en de rest is concentraat van soja , vitaminus en mineralen. Als je regen tijdens de mais oogst hebt gehad kun je last van schimmels hebben wat we één jaar hebben meegemaakt, maar een kwalitatief hoogwaardiger voer kan ik niet bedenken, zet daar de nederlandse voerindustrie is naast, die tot het uiterste moet gaan om van afval voer te maken. Kortom, wat betreft welzijnsstatus kun je beter varken in brasil zijn . Dan het milieu aspect. De meeste bedrijven verbouwen zelf hun mais en soja, dus mest is geld waard.
  Braziliaanse bedrijven hebben ook een milieuvergunning nodig om te mogen produceren, dus geen vergunning, geen lening, geen notablok, dus je loopt vast.
  Ja wat wilt u nog meer horen.
  Alle fokkerijgroeperingen zijn in het land aanwezig. Alle belemmeringen bedacht om het de braziliaanse varkenshoudeij moeilijker te maken hebben niks anders dan een boemerang effect. Dat je varkensboer wilt zijn, gaaf, maar in Nederland, onbegrijpelijk. groeten uit brasil

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Herstructurering in de Europese varkenshouderij.Door de Globalisering c.q. vrije Wereldhandel zal de sanering een feit worden. De melkveehouderij staat het zelfde lot te wachten. Daarom zullen alleen de gemengde bedrijven,akkerbouw/varkensmesterij/melkveehouderij en stierenmesterij,een overlevingskans maken. In combinatie met mestafzet is het ook de beste oplossing! Natuurlijk zullen heel veel lezers denken malle pietje is gek! Ach daar ben ik aan gewend. Maar over 3 tot 5 jaar gaat u mijn visie begrijpen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.