Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

Varkenstransport onder vuur

De controle door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij het transport van vee ligt onder vuur.

Het televisieprogramma Gifkikkers (Vara) laat morgenavond zien dat zowel de controle als het transport soms te wensen overlaat.

Er zijn onder meer beelden te zien van een VWA-dierenarts die op een exportverzamelplaats in het Gelderse Lunteren certificaten verstrekt zonder een deugdelijke controle uit te voeren. De betrokken dierenarts is in juni aangehouden door de Algemene Inspectiedienst (AID).

De programmamakers controleren willekeurig aangehouden varkenstransporten. Daarbij blijkt onder meer bij een transport naar het buitenland dat de beladingsgraad is overschreden.

Varkens in Nood

Het programma is gemaakt met medewerking van Varkens in Nood en de begin dit jaar opgerichte Amsterdamse stichting Eyes on Animals. In Eyes on Animals werken de Duitse Tatjana Weissmüller en de Canadese Lesley Moffat samen. Zij hebben veel ervaring met controles op veetransporten in heel Europa. Een deel van de bevindingen van de programmamakers zijn ook geopenbaard op de website van Eyes on Animals.

Voor het tv-programma zijn willekeurige varkenstransporten gecontroleerd met een draaiende camera. "Bij een deel daarvan werd alles in orde bevonden, bij andere vonden we overtredingen", aldus woordvoerder Leon Varitimos van Varkens in Nood.

Landbouwminister Gerda Verburg, die ook door de programmamakers met een draaiende camera onaangekondigd is bevraagd, zegt dat ze misstanden aanpakt. Het ministerie wil verder niet ingaan op de bevindingen. "We willen eerst het programma zien, voor we reageren", zegt een woordvoerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  waarom is het nu zo moeilijk om de regels te volgen?? die enkele euro's voordeel die zo met transport verdient worden wegen niet op tegen al die negatieve berichten op tv? of denken de heren transporteurs en exporteurs daar anders over? klagen over de stahoogte en ondertussen vrolijk andere regelgeving overtreden :S. Zulke dingen mogen gewoon niet meer gebeuren. regels zijn regels. en door regels te overtreden komen er nog strengere regels :-(. En wie worden er daarmee ook belast? juist degene die zich wel aan de regels houden. We maken het ons als sector erg moeilijk doortdat er enkele rotte appels tussen zitten.

 • no-profile-image

  jan

  Van de willekeurige aangehouden personenauto's is bij een deel daarvan alles in orde bevonden, bij andere vonden we overtredingen.
  Jaja zo kan ik het ook.
  Zo zit de wereld toch in elkaar!?

 • no-profile-image

  Jan

  Het is helemaal niet bewezen dat het transport naar hongarije overbeladen was.
  Tel dan de varkens en meet de wagen op, maar die moeite nemen ze niet omdat ze wel weten dat het allemaal volgens de wet gebeurd. Het is alleen inspelen op emotie van de mensen...

Of registreer je om te kunnen reageren.