Home

Achtergrond 34 reacties

Varkensprijzen dalen door afname export

De Duitse slachterijnoteringen zijn met 6 cent verlaagd. De ISN-notering staat op € 1,50.

De NVV heeft ook de biggennotering verlaagd. Die is volgende week 3 euro lager en staat op 43 euro. Ook de termijnmarktnoteringen in Frankfurt zijn over de hele linie lager.

Belangrijkste oorzaak is de tegenvallende vleesexport. Die valt al het hele jaar tegen als gevolg van de kredietcrisis.Hierdoor is er meer vlees dan verwacht beschikbaar voor de binnenlandse markt. Dit drukt de prijs vorming.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Stop toch eens met dat lichter afleveren gedoe!
  Of de afzet(vleesverbruik) krimpt of niet oplopen doet hij alvast niet.
  Iedere week is te zien op deze site dat varkenshouders hun aantallen gaan opschroeven naar getallen die eerder in Oost Europa thuishoren.
  Iedereen mag doen wat hij wil maar zot doen is ,,niets'' anders.
  En laat nou net deze evolutie zijn die discounters nog meer wind in de vleugels laat krijgen. Varkensprijs word minstens al sinds 2006 niet meer bepaald door vraag en aanbod (laat staan dat afzetgewicht nog bepalend zou kunnen zijn).Gelukkig laat deze marktinforubriek geen grafiek van de laatste 3 jaar zien want dat zou pas schrikbarend zijn.
  Ben geen gokker ( bed. voetbal-paarden ...) maar als ik dat zou kunnen op de varkensprijs dan had ik al heel wat gewonnen.
  Voorspel al sinds 2007 dat het steeds een trapje af gaat (en zat niet mis) en op vandaag zet zich dit gewoon door ook in 2010 zal dit ook zo zijn !
  Veranderingen ?
  Volgens mij kan enkel en alleen een prijsverandering komen als de toeleveringssector (bedoeld Vion Tönies ...) zich ,,vertrapt"(...) aan de afzet (bedoeld supers en discounters)en koud word gesaneerd.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  effe snelle som:

  bij 1,80 euro/kg geslacht kost een varkens 180 euro, het slchaten en keuren van een varken kost 40 euro. Daarna komt nog het uitbenen en verpakken, ongeveer 40 euro. dan ligt het kant en klaar in kiloknaller schalen. van het varken houd je ongeveer 75 tot 80 kg vlees over. dit betekent dat de kostprijs af slachterij 260 / 80 = 3,25 kg. En dit geld bij een varkensprijs van 1,80. momenteel is de prijs: 150 + 80 = 230 / 80 = 2,875. Laat de winkel 20% marge halen en het vlees zou voor een gemiddelde prijs van 3,45 euro in de winkel moeten liggen. Mijn inziens is de gemiddelde prijs in de winkel bijna 6 euro! dikke vette marges nemen en de rest van de kolom laten zitten!. Het wordt tijd dat wij als boeren onze karkassen bij de slachthuizen weer terugkopen en die zelf gaan verkopen aan de consument. Consument blij met goedkoop vlees en varkensboer blij met een goede varkensprijs
  Wij zijn met onze veehouderij steeds verder van de consument af komen staan. Elke schakel die er tussen zit kost geld, heeft regels, er moet mee gecommuniceerd worden etc. Wij als boeren moeten meer invloed krijgen in de laatste schakel en dat is de directe verkoop aan de consument. De staat boeit het niet die beuren toch de btw over de verkoopprijs in de winkel.

 • no-profile-image

  knor

  Ik heb als varkenshouder afgezien vd verkoop vd vleesvarkens nog twee faktoren waar ik enigzins mijn voerwinst kan beinvloeden.
  namelijk inkoop biggen en voer ( de rest is dubbeltjes werk). Er zal iets moeten gebeuren ............

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  de supers zetten ons met de rug tegen de muur en kennen geen respect voor de toeleveranciers. Tja ben je het er niet mee eens? dan gaan we wel naar de volgende partij. Zolang wij geen partij creeeren die net zo groot is als de inkooporganisatie van een supermarkt kunnen wij geen goede prijs zetten en zal de schsslvergroting doorzetten.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  2009 zou een goed varkensjaar worden, het lijkt er niet echt op!

 • no-profile-image

  prijzen helaas

  Helaas blijven de biggenprijzen niet op een goed peil John. Komende weken duikt de DPP onder de € 30,00 en de NVV onder de € 40,00. Ik zag het ook graag anders, maar de survivaltocht naar de volgende halvering van varkenshouders duurt geen 5 jaar.

 • no-profile-image

  vion-mol

  het is droevig gestelt voor de varkensboeren in nederland met een alsmaar groeiende kostprijs en een dalende opbreng prijs ziet het er somber uit... hoe komt dat de afgelopen anderhalf jaar heb ik veel gehoord en gezien bij het bedrijf waar ik nu bijna 6 jaar bij werk.. soms met groote verbazing hoe er gedacht wordt over de gemiddelde varkensboer in nederland.. in het kort ZE MOETEN NAAR DE KLOOTE.... nooit niet zo letterlijk gezegd maar daar kwam het wel op neer er wordt totaal niet naar ze gekeken en met welk kosten plaatje ze te maken hebben.. er wordt maar aan een ding gedacht en dat is winst en overnamens, met als vervolg dat er groote salaris verhogingen en bonnisen kunnen worden opgestrijkt, het is spijtig om te zeggen dat ik hier ook een onderdeel van heb uitgemaakt en verlopig nog blijf doen want er zal toch brood op de plank moeten blijven komen.. maar goed even in het kort de komende 6 maanden worden zeer dramatich met het makkelijke excuus dat het door de recessie komt.. pure onzin het loopt boven gemiddeld het afgelopen half jaar dus ik hoop dat ik jullie een beetje heb wakker gemaakt en dat het zeker wel anders kan maar dan moeten de boeren wel iets meer doen dat wat ze in het verleden hebben gedaan want daar zijn ze toch wel gevoelig voor.. ik heb mijn hart gelucht en ik hoop dat jullie weer iets wijzer zijn. met vriendelijke groet de vion mol....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Misschien moeten wij weer terug naar het gemengde bedrijf? Als een Akkerbouwer slechts 85,-Euro voor een ton Gerst krijgt,kan hij in ieder geval goedkoop voeren.Bovendien spelen wij volgens Hans Brasil de industrie/supermarkt te veel in de kaart!Het ziet er niet rooskleurig uit op dit moment!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Patrick heeft wel een kern van waarheid, laat de grote slachterijen maar eens bekend maken hoe de handelsafspraken worden gemaakt. De retail stelt de prijs vast en gezien de enorme volumes durft niemand nee te verkopen. Gevolg dat zelfs bij goede zomers(barbeceu) en mindere groei bij varkens(vasthouden en lichter leveren op dieetvoer gebeurd automatisch) er geen prijsstijging inzit.

 • no-profile-image

  jan

  Datgene waar de markt al een tijdje bang voor was is vandaag uitgekomen. De varkensprijs zet vandaag de eerste stap naar beneden en de angst voor verdere verlagingen zit er goed in bij de varkenshouders. Het Duitse ISN zet zoals altijd de eerste stap en doet dit met een verlaging van 6 cent per kilogram geslacht gewicht. De Duitse prijs komt hiermee op 1,50 euro. Het varkensaanbod is voor de komende week ruim voldoende en ook in ons land zijn voldoende varkens voorradig. De vleeshandel is zoals wel vaker de laatste tijd lager dan de week ervoor en noteert voor de komende week 3 cent lager waarbij vooral de nekken het slecht doen. Hammen, schouders en middels zijn ook naar beneden bijgesteld. Met de 6 cent verlaging is de marge van de slachterijen iets verbeterd, maar waarschijnlijk nog niet genoeg zodat de kans bestaat dat de varkensmarkt met nog meer tegenslagen te maken krijgt de komende tijd. Ook de oost-europese landen verloopt de handel zeer rustig enkele vrachten varkens worden afgebeld en hopen dat ze volgende week minder voor de varkens hoeven te betalen. De biggenmarkt staat sinds begin deze week onder druk. De Duitse notering gaat deze week 1 euro verlagen en de export en handel in ons land is alweer 2 tot 3 euro lager. Voor vanavond verwacht men de beurs dan ook 3 euro lager

 • no-profile-image

  jan

  Mijn analyse is een puur op de markt gericht, maar het is schandelijk wat de slachterijen doen men had beter de prijzen vast kunnen houden voor de retail en niet door de (zwakke) knieen moeten gaan. Het zijn zware tijden voor de varkenshouders en dit is een harde klap er bovenop. Veel succes!

 • no-profile-image

  jantje. brabant

  donderdag morgen 3-9 werden er door inkoop-leider van vion duitsland al faxen en e-mails verstuurd naar levranciers en andere slachterijen dat zij hun prijs onder
  1,50 wilden zetten. wie maakt dan de stemming ??????

 • no-profile-image

  knor

  Volgens mij is het nog altijd zo dat het aantal zeugen * geproduceerde biggen het aantal potentiele vleesvarkens bepaald. Aangezien dat vanaf moment van dekken vd zeug het nog 115 dagen duurt voordat er biggen komen en dan 30 dagen tot spenen en dan nog eens ongeveer 42 dagen tot afleveren= 187 dagen + 120 dagen mestperiode = ruim 300 dagen. Dus het aantal vleesvarkens wordt 10 maanden daarvoor bepaald. De graanprijs kan voor een deel de prijs bepalen maar niet in die mate zoals sommige veronderstellen.

 • no-profile-image

  Arnold

  Wat klagen jullie daar toch in Nederland. In Canada krijgen wij al een poosje 0,90 tot 1,00 Canadese dollars per kg geslacht. Dit is ongeveer 0,65 euro Nu gaat de ene varkensboer na de andere failliet. Het is overal slecht. Jullie ook succes in Europa. Arnold

 • no-profile-image

  en zo is het

  Er zijn gewoon meerdere factoren die deze slechte tijd bepalen denk ik: 1: de slachterijen, en de afnemers van de slachterijen, zijn veel te groot en hebben zeer veel marktmacht. Vroeger verkocht je op zaterdagavond de varkens aan de handelaar. Tegenwoordig verkoop je ze niet meer. Je geeft ze gewoon weg voor de vastgestelde prijs: geen onderhandelingsruimte meer, dit is de prijs en daar moet je het mee doen. Dat was toch 1 van de mooiste dingen die varkens zo goed mogelijk proberen te verkopen 2: er zijn varkensboeren die g**len op groot zijn, ook al brengt het geen kwartje op, ze kunnen wel zeggen dat ze 2000 zeugen hebben of 6000 vleesvarkens, gaaf toch?! 3: de markt is veel te transparant, informatie over productie/kosten liggen voor slachterijen voor het oprapen en ze melken je precies zoveel uit dat het aanbod ruim voldoende blijft. Waarom zou Vion een biggenprijs hebben? Na een slechte tijd proberen ze de biggenprijs naar een hoger niveau te prikken omdat men de vleesproductie hierdoor weer kan laten stijgen. Waarom zou Vion in godsnaam anders een biggenprijs uitgeven? Er zijn toch genoeg andere prijzen om op af te rekenen? Ze willen gewoon een vinger in de pap hebben! En tot slot denk ik dat er de komende jaren niet veel veranderd, de groten gaan toch niet kapot die draaien door hooguit met een andere eigenaar.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Landman, je hebt volledig gelijk met je uitleg over de prijsontwikkeling tussen de biggen en de vleesvarkens, echter jou link met de graanprijzen gaat niet op. De lage biggenprijzen waren eerder een gevolg van een te grote uitbreiding in die tak van sport. Dat graanprijzen en varkensprijzen met elkaar in relatie liggen is iets van 25 jaar terug toen er nog veel gelegenheidsmesters waren en minder aanbod van goedkope vervangers voor graan. Verder dacht ik,ik heb de juiste cijfers niet in mijn hoofd, dat de productie van varkensvlees in de EU afgenomen was.

 • no-profile-image

  landman

  Even het geheugen opfrissen Paul Jansen. Wat gebeurde er toen 1,5 2jaar geleden de voerprijzen torenhoog waren?. De biggenprijs kelderde toen als een baksteen weet je nog? €25-€26 voor een big. De zeugenhouders schreeuwden toen moord en brand. Verder onstond bij die hoge voerprijzen eerst ook het gebruikelijke naijleffect. Iedere vleesvarkenshouder wilde toen zo snel mogelijk van zijn slachtrijpe varkens af en dreigde ook de prijs van vleesvarkens te kelderen.. De EU stond toendertijd (december 2007) te dubben wat ze zouden doen, biggen opkopen of vleesvarkens opkopen. Ze besloten voor het laatste. En als ik me goed herrinner kon met EUgeld 300.000 ton varkensvlees naar de vrieshuizen. En daarmee werd de prijs van vleesvarkens in de benen gehouden worden. Alleen toen mochten de zeugenhouder het gelag van de hoge voerprijzen betalen. De biggenprijs zakte met eenzelfde bedrag als de mester per varken aan de hogere voerprijs kwijt was. Maar ondanks dat steeg daarna in maart -april 2008 geleidelijk de varkensprijs weer. Geleidelijk, want de vrieshuizen moesten eerst ook weer leeg.( Weekblad boerderij schreef in die tijd een wedstrijd uit wie het beste de varkensprijs op 1 jan 2008 kon voorspellen weet je nog? En sommigen voorspelden in de zomer van 2008 dat de varkensprijs op 31 dec 2008 wel eens €2 euro per kilo geslacht varkensvlees zou worden.!!! ) Was waarschijnlijk ook gebeurd maar in september 2008 gooide de kredietcrisis roet in het eten. En de stijging van de varkensprijs bleef uit.
  Wel degelijk dat de grraanprijs invloed heeft op de varkensprijs. Alleen de politiek kan met marktmaatregelen dat min of meer bijsturen. Bij de politiek zitten dus de door jou gezochte knoppen.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Al die zig-zag gedonder zeg.
  De een zoekt zen hoop hier de andere zen hoop daar , leer toch eens te leven met het feit dat het alsmaar bergaf gaat met die varkensprijs .
  En het is nog altijd de verkoper die de opbrengstprijs maakt .
  die verkoper is het supermarktgebeuren geworden.
  Het word tijd dat de boer weer verkoper word al vrees ik dat hij er zelf voor gekozen heeft dat niet meer te zijn door al jaren de verkoop over te laten aan de supermarkten.
  Leve de veilingklok oja is er nog eentje over gebleven voor het museum ???
  Zou toch moeten anders heeft de volgende generatie hoopzoekers geen benul meer wat dat betekend !

 • no-profile-image

  Patrick

  Johnny !
  Om als boer nog de prijs te kunnen beinvloeden is het volgens mij te laat .
  Het kalf is al verdronken of in andere woorden het kalf is ongeneeslijk ziek laat ons zeggen het kalf heeft aids .
  Europa het overkoepeld orgaan en het werelddeel waar alle supers zich tegen elkaar in het harnas zetten zou er ook iets kunnen aan doen , ik denk enkel dat het kalf daar ook al aids heeft.
  De eenmaking van Europa met de euro heeft de concurentiepositie van de producerende lidstaten tegenover elkaar zo goed als uitgeschakelt.
  En daar tegenover heeft het de deuren geopend voor een onbeperkte ontwikkeling van discounters en supers.
  Die grettig profiteren van deze verdwenen concurentie bij de landbouw tussen de lidstaten onderling.
  Samen met die discounters zijn de slachthuizen meegegroeid velen zijn er van tussen (hoe groot ze ook ooit waren)
  En ondertussen zijn enkelen giga groot geworden dit ten nadele van de boer en ten voordele van de supers.
  In Belgie lijkt men momenteel ook bezig te zijn (zichtbaar en onzichtbaar)met koude sanering van de nog iets meer versnipprde slachthuizencultuur als in Nederland.
  Een groot deel van de Oost Europese landen heeft men al lang uitgeschakeld , volgens mij waren deze het eerst aan de beurt .
  Ik sta gelukkig aan de zijlijn (spijtig genoeg 1 jaar te laat een jaar vroeger ware beter geweest)want zag dit al lang afkomen .
  Dat ontneemt mij echter niet mijn ervaringen door te geven die ik heb uit en in een land die al enige tijd is overkomen waar Nederland nu voor staat .
  Een Engelsman zij ooit dat de eenmaking van Europa met één munt de Euro , ooit zou leiden tot oorlog .
  Dat men deze maar eens ernstig neemt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Landman, uw verhaal gaat niet op. Waar bleven de hoge varkensprijzen dan 1,5-2 jaar geleden toen de voerprijzen torenhoog waren? Ik denk dan eerder dat er iemand anders aan de prijzenknop zit, en die moeten we vinden dan kunnen we terugknijpen.

 • no-profile-image

  down under

  Wat is dit voor een waardeloos stuk journalistiek? Gewoon de redenen na lullen welke de handel aangeeft om de inkoopprijs teverlagen (lees: hun marges te vergroten)! Sake, ik wed dat ook jij niet minder bent gaan eten door de "crisis", en volgens mij zijn er nog net zo veel mensen, of meer, dan voor de kredietcrisis. Om het verhaal kort te houden, de ware reden van deze prijsverlaging schuilt in mijn ogen in het feit dat de vleessector precies weet wat onze kosten zijn. We moeten stoppen om onze voerwinst bekent te maken want nu de tarwe prijs (dus ook de mengvoer prijs) aan het dalen is gaat men ervan uit dat de vleesprijs ook naar beneden kan zodat we nog net aan onze verplichtingen kunnen voldoen zonder failliet te gaan.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Patrick. Als vraag en aanbod geen rol meer spelen en de varkensslachters met jullie doen wat zij willen. Is er volgens mij toch sprake van overaanbod.Wat mij op dit moment een beetje verontrust is;dat de gehele agrarische sector klappen krijgt!Is er van alles te veel? Of ligt het aan de crisis?Gezien de taaiheid van de agrarische ondernemer, zal deze malaise nog even aanhouden.Denkt ondergetekende.

 • no-profile-image

  Patrick

  Paul,
  Je zegt daar zo wat ,, Handelsafspraken".
  Daar ikzelf maar al te goed de wispelturige aankoopsstrategien ken van supers (ik onderhandel ook al eens met deze(vroeger voor vlees nu voor aardappelen -ajuin)) vrees ik dat slachterijen ook zwichten voor deze prijsafspraken , en om reden het risicoo op winstbederving daarbij groot is dient men kost wat kost zich een behoorlijke marge te blijven toekennen.

  Bij vlees is steeds de kgprijs van die karkas in Eurosnit of ontmantelt of apparte onderdelen van tel afnemers houden nooit rekening met de levende varkensprijs
  O wat was dat mooi vroeger vraag en aanbod legden een beweging in die vleesprijs.
  Nu de discounters overmacht hebben gekregen en vraag en aanbod niet meer telt en zij de prijs bepalen kan dat voor slachterijen verre van mooi werken zijn.
  Het meest fustrerend van die discounters is dat ze met die eigen prijszetting zover durven gaan dat op den duur het mestvarken minder opbrengt dan de waarde van een big .
  Als ze met dit afkomen kan je niet anders dan afhaken en andere afzethorizonten opzoeken en als kleintje kan je dat wel.
  Grote giganten als Vion kunnen dat minder en kunnen daarmee niet zonder die afzet en kunnen niet anders doen
  dan zwichten .
  En Piet ik geloof toch dat ik het ook had over overproductie wat onheroepelijk leid tot overaanbod
  Want Vion en andere groten hebben die supers en discounters hard nodig , het is enkel de vraag of dit omgekeerd ook zo zou zijn en ik vermoed van niet ... en laat dat nou het grootste probleem zijn... .

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  welke voederpartij komt er nu met een dieetvoer? dan kunnen we de markt manipuleren zonder dat onze varkens te zwaar worden! Heb je niet meer over voor onze varkens? dan wacht maar een week of twee op de volgende levering, oh ja ze zijn dan ook echt geen 10 kg zwaarder want ik zet ze op dieet dus het is nu kiezen of delen. Eens kijken hoe lang het duurt voordat de rest van de kolom overstag gaat om ons ook een deel van de winst te geven!

 • no-profile-image

  super

  pfff man wat kan jij dom lullen!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  vroeger toen de boer nog 12 varkens had en deze verkocht op de markt had ie een mooi inkomen. nu de boer 2400 varkens heeft en deze laat verkopen heeft hij geen inkomen meer... iets klopt er niet...

 • no-profile-image

  Patrick

  Jonny haalt daar het woord karkassen aan (maw ook de term huurslachten).
  Laat dat nu het probleem zijn.
  Geslachte varkens kan je niet eeuwig in frigo laten hangen.
  Dat weten supers ook en ik vrees door wispelturig onderhandelen en haperingen er in te voeren ze slachthuizen de vloeiende inn en out van de frigo ontwrichten en zo prijs afdwingen.
  Ken ik maar al te goed je kan op woensdag en donderdag remmen in leveren om reden de prijs niet goed word gevoerd eens het vrijdag word moet die frigo leeg en kun je dan gaan dumpen wat het weekrendement onderuit haalt.
  En supers weten dat ook maar al te goed.
  Huurslachten ?
  Je zal dan wel met héél veel varkenshouders samen moeten slachten wil je met je verworven marktaandeel iets betekenen.
  Ik vrees dat daar de moeilijkheid ligt en je met huurslachten nog veel verder van een beter opbrengstpotentieel staat
  Ik vrees dat het inderdaad naar canadese toestanden gaat ... .

 • no-profile-image

  landman

  Ik ben het eens met Down Under uit Brabant. (allereerste reactie op dit artikel) Het is eerder aan te nemen dat de varkensprijs daalt door de huidige daling van de graanprijs. Varkensprijs is onverbrekelijk verbonden met de graanprijs. Minder graan, graanprijs omhoog. Dan ook voerkosten omhoog. Minder graan minder varkens ,varkensprijs omhoog. Bij meer graan het tegenovergestelde. Voerkosten omlaag, meer varkens , varkensprijs omlaag.
  Dat de varkensprijs daalt door daling export zoals in dit artikel vermeld, verdoezelt de invloed die de grraanprijs op de varkensprijs heeft.

 • no-profile-image

  Hans

  Mensen, julie markt is veel te groot en die grote markt geeft enorm veel macht aan industrie en supers. Als je op een grote markt speler wilt zijn moet je kostprijs laag zijn en moet je de bron (voerproductie) in handen hebben, en dat hebben julie niet. Braziliaanse boeren hebben dat wel. Ze beuren omgerekend een dollar per kg en verdienen er een leuke boterham aan.
  Varkens houden is voor ons niks anders dan een gedeelte van onze mais en soja omzetten in vlees en zo een stabielere prijs voor onze gewassen beuren.
  Dat er in Nederland zo veel intensieve veehouderij is gekomen is puur vanwege het subsidie beleid, van na de oorlog, op de granen. Granen werden gesubsidieert en waren op dat moment voor duitse en franse graantelers te duur om in vlees om te zetten. Wij hollanders dachten slim te zijn en gingen graanvervangers importeren (soja Brasil, tapioca Thailand) door het gat van Rotterdam, en zetten die om in vlees . De Peel, Twente en de Achterhoek, als de Lunerburgerheide ook in Nederland had gelegen, hadden we die ook nog vol met varkens en kippenschuren gebouwd
  Dat vlees exporteren we en de stront blijft achter. Nu keert de wal het schip, want het is nou eenmaal veel voordeliger om die soja uit Brasil en die tapioca uit Thailand ter plekke om te zetten in vlees en het eindproduct te exporteren. Wat nu dus de grote spelers zijn.
  De Nederlandse of Europese markt zit gewoon met het probleem dat ze hun boeren verslaafd hebben aan een marktbeschermingssysteem en in sommige sectoren waaronder melk ook nog een dikke subsidie om die boeren in leven te houden.
  Er zijn twee opties en allebei doen ze zeer of je stelt je markt open en geeft de handel vrij voor import en export, of je sluit de markt af, wat inhoud dat wanneer er te veel is geproduceerd je het zelf maar moet opvreten, maar niet met exportrestituties op de vrije markt dumpen. Wat denken jullie dat de supers en de industrie het liefste doen?

 • no-profile-image

  richard

  de slachterij die als eerste zijn prijs naar beneden doet,die moet je 10% minder varkens aanbieden,dus deze week vion in duitsland. denken de slachterijen toch nog een keer na voor ze de prijs na beneden doen.

 • no-profile-image

  landman

  John Brabant, hartelijk dank voor de aanvuliing op mijn geplaatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  patrick, de grote vraag blijft: Hoe kunnen wij als boer de prijs van onze varkens beïnvloeden? Als wij als boer geen invloed uit kunnen oefenen zijn we inderdaad overgeleverd aan de supers en krijgen we canadese omstandigheden. van zaad tot carbonaad duurt 9 maanden.. nu stoppen met insemineren betekent pas over 9 maanden betere prijzen.. er moeten mogelijkheden zijn de prijs eerder te beinvloeden lijkt mij. Minimaal onze kostprijs halen mag toch wel?

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  en vrijwel elke geproduceerde big wordt een vleesvarken. Hoe zwaarder we de varkens maken hoem meer kilo's vlees per geproduceerde big. De mensen die aan de prijzenknoppen zitten hebben begin dit jaar al de varkens zwaarder laten worden zodat ze er deze zomer zeker geen gebrek aan hadden! lage prijzen = lichte varkens leveren maar hoge prijzen = zware varkens leveren! Op deze manier kunnen we zeer snel een verhoging van de prijzen creeren. Immers de voorraad vlees in de varkenshokken neemt af. Als de varkens dit jaar niet zwaarder gemaakt werden hadden we nu hogere kilogram prijzen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  in duitsland zijn nog vele gelegenheidsmesters. Zij voeren de granen op die ze niet vor een goede prijs af kunnen zetten op de graanmarkt (wegwerken graanvoorraden) Het mest snijdt dan aan twee kanten. uiteindelijk wordt het graan duurder verkocht en ze kunnen nog een varken afleveren. Toen de biggenprijzen laag waren vonden de duitsers het interessanter om het graan zo te verkopen dan er eerst een varken van te maken. Hierdoor kwam er een biggenoverschot en daalden de biggenprijzen.... we zijn nu weertwee seizoenen verder. er is voldoende graan geoogst en de duitsers leggen weer graag biggen op. Daarom zal de biggenprijs nog wel een poosje goed blijven.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.