Home

Achtergrond 189 x bekeken 6 reacties

'Varkenshouders met voorrang inenten'

Varkenshouders en dierenartsen zouden net als andere beroepsgroepen met voorrang moeten worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep.

Dat vindt Hetty van Beers, varkensdierenarts bij de Gezondheidsdienst voor dieren. "We moeten voorkomen dat er bij een grootschalige epidemie van Mexicaanse griep een gebrek aan verzorgingscapaciteit voor de dieren ontstaat. Je moet bovendien het risico vermijden dat varkens door hun dierenarts besmet raken", aldus Van Beers.

Haar betoog wordt gesteund door voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV. Hij vindt dat niet alleen varkenshouders maar eigenlijk alle veehouders met voorrang ingeënt moeten worden, uit oogpunt van dierenwelzijn. "Je moet voorkomen dat er geen zorgcapaciteit voor de dieren meer zou zijn."

Voorzitter LTO-varkenshouderij, Annechien ten Have, vindt zo’n vaccinatie niet perse nodig. De meeste bedrijven zijn gezinsbedrijven. Er is altijd wel iemand achter de hand die voor de dieren kan zorgen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ynit

  Annechien heef gelijk, vaccineren en de bij werkingen nog niet zoveel van bekend?

 • no-profile-image

  boertje

  Wyno kan zich beter met de crisis in de varkenshouderij bezighouden.

 • no-profile-image

  werkzaam in

  Je kunt nu wel weer merken dat de LTO en dus ook Annechien ten Have op een hele andere planeet zitten. Ik ben werkzaam in de varkenshoudeij en heb mijn huisarts al een tijd geleden gevraagd om mij t.z.t met spoed te vaccineren omdat ik niet op mijn geweten wil hebben dat ik varkens van mijn klanten besmet en daarmee hun bedrijf en eventuele handelsaktiviteiten in gevaar wil brengen.
  En ik weet niet of ze de laatste jaren nog buiten is geweest want er zijn zeer veel bedrijven die al lang geen gezinsbedrijven meer zijn en de ouderwetse gedachte dat de familie de gaten wel even dichtlopen is natuurlijk belachelijk. En de kans dat je familie tegelijk met jezelf ziek is ook zeer groot.

 • no-profile-image

  export

  Hallo Annechien

  Dat je familie het werk doet wanneer je ziek bent is prima. (geldt niet overal), maar een ding is veel belangrijker bij een griepuitbraak en dat kun je 2 berichtjes lager lezen:
  CHINA EIST H1N1 VRIJ GARANTIE BIJ IMPORT VARKENSVLEES.
  Dus onze export komt in gevaar wanneer wij onze dieren besmetten . Dus ale mensen werkzaam bij de varkens VACCINEREN.

 • no-profile-image

  boerin

  we kunnen niet zonder strrom dus met voorrang inenten, en water en wegenonderhoud en supermarktpersoneel en vervoer eigenlijk iedereen behalve ministers want die kunnen zomers ook 8 weken weg dus nu ook wel met griep 8 weken verlof

 • no-profile-image

  ondernemer

  Dat doet Wyno ook. Als je lid was dan wist je dat de NVV, in tegenstelling tot lto, zich zeer druk maakt om dit dal te overbruggen en er voor zorgt dat die niet haalbare eisen voor 2013 van tafel gaan. En uit de reaktie van annie blijkt maar weer eens hoe enorm ver de lto van de boeren afstaat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.