Home

Achtergrond

Vakbond daagt Meavita voor de rechter

Vakbond Abvakabo FNV sleept thuiszorgorganisatie Meavita voor de rechter.

De bond denkt een goede kans te maken om door de Ondernemingskamer vast te laten stellen dat voormalige bestuurders en directeuren wanbeleid hebben gevoerd.

Al had Meavita ook enkele verpleeghuizen, het was met 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers een van de grootste thuiszorgorganisaties in Nederland. Het concern ging uiteindelijk failliet met tientallen miljoenen verlies mede door een tv-foonproject, telefoons met beeldverbinding, waarop miljoenen verlies zijn geleden.

"Ons idee is dat er door bestuurders en directeuren van Meavita wanbeleid is gevoerd en dat dit heeft geleid tot het faillissement'', aldus advocaat Arno van Deuzen van de Abvakabo FNV. "Daardoor verliezen straks honderden mensen hun baan. Ondertussen zijn wel bestuurders en directeuren met een gouden handdruk vertrokken, van soms wel een half miljoen euro en 2,5 miljoen euro'', zegt Van Deuzen.

De curatoren willen volgens de advocaat volgend jaar pas bekijken of ze bestuurders verantwoordelijk gaan stellen. "Dan wordt een procedure wel kansrijker als de Ondernemingskamer al heeft bepaald dat er sprake is van wanbeleid.''

College Sanering Zorginstellingen (CSZ) constateerde eerder al in een rapport over de thuiszorgorganisatie dat de ondergang van Meavita vooral bij het bedrijf zelf moest worden gezocht. Het management van het fusiebedrijf schoot tekort, er werden grote verliezen geleden op de thuiszorg en de administratie was niet op orde, aldus CSZ.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.