Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Vakantiehuis prins in Mozambique 'gaat door'

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan door met de bouw van een vakantievilla op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vandaag gezegd. Vanuit de Tweede Kamer was kritiek geuit op het project. GroenLinks-fractieleidster Femke Halsema had schriftelijk om opheldering gevraagd na berichten dat Willem-Alexander een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het schiereiland niet heeft gemeld aan de stichting die zijn belangen rondom het vakantiehuis behartigt. De stichting was wel op de hoogte van het rapport, schreef Balkenende vrijdag in antwoord op de vragen van Halsema.

De prins heeft de bouw van zijn vakantiehuis in overleg met Balkenende in de stichting Administratiekantoor Machangulo ondergebracht. Zo kan hij enige afstand bewaren en hoeft hij zich niet rechtstreeks te bemoeien met het avontuurlijke project. Mede op basis van het kritische rapport zet de projectontwikkelaar "extra stappen die moeten leiden tot ontwikkeling van het gebied en verbeteringen voor de bevolking'', schrijft de premier.

Prins Willem-Alexander wil de vakantiewoning op het schiereiland voor de kust van Mozambique voor privé-doeleinden gebruiken. Het huis maakt deel uit van een groter project, waar ook een vijfsterrenresort verrijst. De ontwikkelingsmaatschappij wil dat de plaatselijke bevolking ook van de ontwikkelingen profiteert.

Als de prins en zijn gezin straks in de vakantiewoning verblijven, worden ze beveiligd. Uit veiligheidsoverwegingen wil Balkenende niet aangeven hoeveel kosten daarmee gemoeid zijn. Hij geeft wel aan dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie de beveiligingsmaatregelen "verantwoord'' vindt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.