Home

Achtergrond 178 x bekeken

Vader van 'groene revolutie' overleden

De Amerikaanse landbouwdeskundige Norman Borlaug is gisteren in Texas op 95-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan een verbeterde voedselproductie en wordt ook wel de vader van de 'groene revolutie' genoemd.

De Texas A&M University, waaraan Borlaug was verbonden, meldde vandaag dat de wetenschapper in Dallas aan de gevolgen van kanker is overleden. Borlaug heeft ook de Gouden Medaille van het Amerikaanse Congres gekregen, de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS.

Borlaug ontwikkelde nieuwe tarwerassen die beter tegen ziektes waren opgewassen en een grotere opbrengst hadden. Hij introduceerde in de jaren zestig moderne landbouwtechnieken in onder meer Mexico, waardoor het land zich kon ontwikkelen tot een groot exporteur van tarwe. In Pakistan en India verdubbelden de tarweopbrengsten en in China en Indonesië steeg in de jaren zestig de rijstoogst explosief. Dit wordt de groene revolutie genoemd.

In 1986 riep Borlaug de World Food Prize in het leven. Die onderscheiding gaat naar mensen die zich inzetten voor de verbetering van de kwaliteit en hoeveelheid voedsel in de wereld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.