Home

Achtergrond 252 x bekeken

Vaccin werkt minder goed bij big met worminfectie

De effectiviteit van een vaccin tegen de Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) bacterie bij varkens is een stuk minder groot, als de ingeënte dieren lijden aan een worminfectie.

Dat blijkt uit onderzoek van Deense en Amerikaanse onderzoekers, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Vaccine. M. hyo is een belangrijke veroorzaker van longontsteking bij varkens. De ziekte is te voorkomen door tijdig te vaccineren. Bij het Deens-Amerikaanse onderzoek werden vier groepen ziektevrije biggen bekeken. Eén groep werd blootgesteld aan een voortdurende worminfectie, een tweede groep kreeg daarbij een vaccinatie tegen de Mycoplasma-bacterie, de derde groep bleef vrij van wormen maar kreeg wel een vaccinatie en de vierde groep diende als controle-groep. Alle dieren werden vier weken na de vaccinatie besmet met de bacterie.

Toen bleek dat de wormvrije dieren veel beter reageren op de vaccinatie dan de dieren die met wormen besmet zijn. Bij wormvrije dieren biedt de vaccinatie volledige bescherming, terwijl dat bij met wormen besmette dieren beperkt bleef tot 78 procent. De dieren met een wormbesmetting bleken bij nader onderzoek ook meer aandoeningen aan de longen te hebben, dan de dieren die geen wormen onder de leden hebben.

Volgens de onderzoekers is het van belang dieren vrij te houden van parasieten om een vaccin goed te laten werken. De onderzoekers willen verder kijken naar dieren die in de praktijk worden blootgesteld aan wormen en aan de bacterie-besmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.