Home

Achtergrond 202 x bekeken

Vaak zorg geweigerd aan migrant zonder papieren

Aan migranten zonder papieren die naar Europa komen wordt vaak zorg geweigerd.

Veel van deze ongedocumenteerden durven ook geen medische hulp te vragen, omdat ze bang zijn voor registratie van hun persoonsgegevens of voor hoge rekeningen. Ze weten niet dat ze ondanks hun status recht hebben op zorg.

Dat staat in een rapport van Dokters van de Wereld, een organisatie die zich inzet voor hulp aan kwetsbare groepen. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 1200 ongedocumenteerden in elf Europese landen, waaronder Nederland.

Volgens het rapport scoort Nederland opvallend hoog als het gaat om het weigeren van hulp aan ongedocumenteerden. Volgens Dokters van de Wereld komt dat doordat hier geen specifieke zorgstructuur voor deze groep bestaat. Daardoor moeten mensen zonder papieren op zoek naar hulp in de reguliere zorg, in een land waarvan ze de taal niet spreken en de situatie niet kennen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.