Home

Achtergrond

VVD wil tegenprestatie voor bijstand en Wajong

De VVD wil de bijstand, de Wajong-uitkering voor mensen die van jongs af gehandicapt zijn en sociale werkplaatsen samenvoegen tot één regeling: de Participatiewet.

Werklozen kunnen alleen een beroep doen op dit 'laatste vangnet' in de sociale zekerheid, als ze zoveel mogelijk een tegenprestatie verrichten. Personen met een handicap worden (deels) ontzien. Dat staat in het woensdag gepresenteerde VVD-plan 'De Participatiewet. Gewapend tegen de recessie: thuiszitten is geen optie meer'. Volgens het liberale Tweede Kamerlid Stef Blok kan een 28-jarige die aanklopt voor wat nu nog bijstand heet, worden verplicht naar vermogen te helpen bij de gemeentereiniging.

Het plan borduurt voort op de overtuiging van de VVD dat uitkeringsinstituut UWV kan worden opgeheven en dat gemeenten die nu al de bijstand uitvoeren en de sociale werkplaatsen beheren, veel taken kunnen overnemen. Ook houdt de partij vast aan het standpunt dat jongeren tot 27 jaar geen recht hebben op een uitkering, tenzij ze arbeidsongeschikt zijn. Volgens de liberalen pakt het kabinet problemen met wachtlijsten voor de sociale werkplaatsen en het toenemend beroep op de Wajong halfslachtig aan. Ook zou het kabinet met de economische crisis het beroep op bijstand vergroten door bijvoorbeeld de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kleine kinderen af te schaffen.

Net als in de huidige Wet Werk en Bijstand worden gemeenten financieel verantwoordelijk voor de Participatiewet om ze te prikkelen mensen zo snel mogelijk uit de uitkering te helpen. De nieuwe wet bespaart volgens het Centraal Planbureau (CPB) op termijn 1,25 miljard euro.

Minimumloon

De uitkering bedraagt in het VVD-plan voor een alleenstaande 70 procent van het minimumloon, net als de huidige bijstand. Mensen die meer dan 20 procent van het minimumloon verdienen, mogen van elke euro boven die norm de helft houden. Het inkomen kan met de uitkering oplopen tot 120 procent van het minimumloon.

Mensen die "volledig en duurzaam'' arbeidsongeschikt zijn, krijgen 75 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de Wajong. De Participatiewet is vooral een verslechtering ten opzichte van wat mensen nu verdienen in de sociale werkplaatsen. Daar kan het inkomen oplopen tot 130 procent van het minimumloon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.