Home

Achtergrond

VVD wil opheldering over screening Julio P.

VVD wil opheldering over screening Julio P.

De VVD wil van het kabinet horen hoe het kan dat verkeersvlieger Julio P. jarenlang door de pilotenscreening van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is gekomen. Tweede Kamerlid Laetitia Griffith begrijpt niet hoe dat heeft kunnen gebeuren.

De liberaal wil duidelijk krijgen op welke manier de AIVD het veiligheidsonderzoek en het onderzoek naar het verleden van piloten uitvoert en welke bestanden daarvoor worden nagetrokken. ,,Ik vind het onverantwoord dat deze piloot, met een dergelijk verleden, jarenlang ongehinderd tienduizenden vakantiegangers naar zonbestemmingen heeft gevlogen'', liet Griffith donderdag weten.

Transavia-piloot Julio Alberto P. zou tussen 1976 en 1983 dodenvluchten hebben uitgevoerd voor de Argentijnse junta. Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van het militaire regime levend boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Bemanningsleden van Nederlandse vliegtuigen worden gewoonlijk door de AIVD onderzocht, zo is op de website van de inlichtingendienst te lezen. Deze personen hebben, net als degenen die toegang hebben tot de beschermde gebieden van luchthavens, een zogenoemde vertrouwensfunctie.

Het grootste deel van de mensen in de luchtvaartsector die zo'n functie hebben, krijgen een B-onderzoek. Dat is in principe administratief, waarbij de AIVD geen veldonderzoek doet. Wel wordt gekeken of iemand een strafblad heeft, onder meer in de systemen van de politie. Als er aanleiding toe is gaat de AIVD actief op zoek naar verdere informatie. Dit kan bijvoorbeeld door contact te zoeken met politie en justitie of door het alsnog instellen van een veldonderzoek, aldus de AIVD-internetpagina.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.