Home

Achtergrond 227 x bekeken

VS pakken Belgische wapenhandelaar op

Een vermeende Belgische wapenhandelaar is opgepakt in de Verenigde Staten.

Jacques Monsieur (56) zou onderdelen en motoren van Amerikaanse straaljagers en transportvliegtuigen naar Iran hebben willen smokkelen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag bekendgemaakt. Bij de smokkelplannen zou ook een Iraniër betrokken zijn. Hij is nog voortvluchtig. Volgens de Amerikaanse Justitie is Monsieur een "ervaren wapensmokkelaar'', die nauw samenwerkt met Iran om het wapenarsenaal van de islamitische republiek uit te breiden. Monsieur viel door de mand toen hij begin dit jaar contact opnam met een undercoveragent.

Monsieur probeerde volgens Justitie in Washington onder meer de hand te leggen op motoren voor F5-straaljagers. De Verenigde Staten verkochten deze gevechtsvliegtuigen in de jaren zeventig aan Iran, voor de islamitische revolutie in het land. Vanwege een handelsembargo mogen dergelijke militaire onderdelen niet van de VS naar Iran worden gebracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.