Home

Achtergrond 264 x bekeken

VS beperkt bandenimport uit China

De Verenigde Staten gaan via een hogere belasting de invoer beperken van autobanden uit China. Het Aziatische land reageerde gestoken en sprak van ongeoorloofde protectionistische maatregelen.

President Barack Obama maakte zaterdag bekend de komende drie jaar een aanvullende invoerbelasting te gaan heffen op banden voor auto's en lichte vrachtwagens. Bovenop de huidige 4 procent belasting komt er in het eerste jaar 35 procent bovenop, het tweede jaar 30 procent en het derde jaar 25 procent.

,,China is sterk tegen deze maatregelen van serieus commercieel protectionisme. Deze schenden niet alleen regels van wereldhandel maar ook beloften die de Verenigde Staten hebben gedaan bij de vorige G20-bijeenkomst'', stelde woordvoerder Yoa Jian van het Chinese ministerie van handel in een reactie. ,,Bezien in de context van de wereldhandel is dit een heel slecht voorbeeld. China behoudt zich het recht voor om terug te slaan.''

De maatregelen trekken ook een zware wissel op de volgende G20-bijeenkomst, die plaatsvindt op 24 en 25 september in Pittsburgh. De nieuwe tarieven zullen de dag erna ingaan. ,,Deze stap schaadt China en ook Amerikaanse belangen. Ook zendt dit het verkeerde protectionistische signaal naar de wereldhandel zo vlak voor de bijeenkomst in Pittsburgh'', stelde Yao.

Met de hogere invoerbelasting geeft Obama toe aan druk van onder meer vakbonden. De vakbond United Steelworkers Union had eerder dit jaar via een petitie gevraagd om de maatregelen. De bond stelt dat er in 2008 in de VS 46 miljoen banden zijn ingevoerd, een verdrievoudiging ten opzichte van de 15 miljoen in 2004. Dat zou ten koste zijn gegaan van 5000 werknemers in de Amerikaanse bandenindustrie.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis zei dat de beslissing was gedaan om ,,een verstoring van de markt als gevolg van een groei van de invoer van banden tegen te gaan''. De Amerikaanse handelscommissie USITC had eerder aangedrongen op een belastingverhoging van tot wel 55 procent. Maar in een poging de Chinese woede enigszins te temperen, heeft Obama daar vanaf gezien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.