Home

Achtergrond 183 x bekeken

Uitvoer van uien dit jaar hoger dan ooit te voren

De export van uien stevent af op een record. Nooit zijn in week 33 (10-17 augustus) zoveel uien uitgevoerd als dit jaar.

Volgens de jongste gegevens voerde Nederland 19.110 ton uien uit, waarvan meer dan de helft naar Afrika ging. Volgens handelaren is de uitvoer in de afgelopen weken gestegen tot absolute recordhoogten ver boven de 20.000 ton per week. In het afgelopen seizoen was de hoogste weekuitvoer 23.583 ton.

In het lopende seizoen zijn tot half augustus 83.179 ton uien uitgevoerd en dat ligt ruim boven de uitvoer van de afgelopen jaren. De vraag kwam de afgelopen weken uit Afrika, maar met het einde van de ramadan is die export inmiddels wat stil komen te liggen.

Handelaren verwachten dat de export zich in de komende weken zal verleggen naar andere markten, waarbij Rusland ook weer in beeld komt. De Russen importeerden in week 33 nog 130 ton uien en behoorde daarmee niet tot de tien belangrijkste importeurs. De aanhoudende buitenlandse vraag heeft positieve invloed op de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.