Home

Achtergrond

Uitspraak hoger beroep Schipholbrand

Het gerechtshof in Amsterdam doet donderdag uitspraak in de zaak over de zogenoemde Schipholbrand.

De Libiër Ahmed Al-J. wordt ervan verdacht de brand op 26 oktober 2005 opzettelijk te hebben gesticht. Door de brand in het cellencomplex op Schiphol-oost vielen elf doden en raakten tientallen mensen gewond. Eerder veroordeelde de rechter Al-J. tot drie jaar gevangenisstraf. Daarop volgde de beroepszaak.

Justitie acht ook nu weer bewezen dat Al-J. de brand opzettelijk heeft gesticht door een brandende peuk tussen het beddengoed te schieten. De officier van justitie eiste eerder deze maand een celstraf van twee jaar en 24 dagen tegen hem. Al-J. is volgens het OM niet de enige die schuld heeft aan de fatale brand. De tekortkomingen in de bouw van de cellen, de hulpverlening en in de brandmeldinstallatie zijn doorslaggevend geweest voor de omvang en de ernst van de brand.

De advocaat van Al-J. eist vrijspraak. Volgens hem is nooit bewezen dat de brand in de cel van Al-J. is ontstaan. Daarbij zou Al-J. nooit bewust het risico hebben genomen dat door zijn handelen brand zou kunnen uitbreken, laat staan met zulke ernstige gevolgen, aldus de raadsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.