Home

Achtergrond

'Uienoogst eind volgende week binnen'

De uienoogst kan eind volgende week achter de planken zitten.

Dat zegt Gerard Buizer, accountmanager bij zaadleverancier De Groot en Slot. 'Als het weer zo blijft, kan het lukken. En dan hebben we een mooi product in de schuur."

De oogst gaat heel hard op het moment. "Driekwart is eruit." Friesland en Groningen zijn de laatste gebieden waar nog geoogst moet worden. Afhankelijk van het handelen van de telers, kunnen ook zij eind volgende week de uien binnen hebben. "Daar ben ik heel blij mee, omdat het gezond wordt binnengehaald", zegt Buizer.

De opbrengsten variëren van 40 ton tot 80 ton per hectare. De verschillen zitten in bodemstructuur, te zware onkruidbestrijding, weersomstandigheden en hoeveelheid stemphyliumaantasting. "Die uienpercelen waar wat aan mankeerde, gaven al gauw minder tonnen per hectare."

Het Nederlandse uienvolume wordt, inclusief 6 procent minder areaaluitbreiding, volgens Buizer ongeveer 10 tot 15 procent kleiner dan vorig jaar. "Nederland kan dit jaar topkwaliteit leveren, mits de teler de droogperiode goed blijft volgen en voldoende blijft ventileren."

Of registreer je om te kunnen reageren.