Home

Achtergrond 215 x bekeken

USDA verwacht verdere stijging tarweproductie

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de prognose van de wereldgraanproductie verhoogd.

Het USDA gaat nu uit van een graanproductie in 2009/2010 van 2.187 miljoen ton, inclusief rijst. Dat is 3,5 miljoen ton meer dan de vorige raming in augustus.

De verhoging is volledig toe te schrijven aan tarwe. Het USDA verwacht nu een wereldwijde tarweproductie van 663,7 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton meer dan vorige maand. Sinds 1 juli, de start van het huidige graanseizoen, heeft de USDA de tarweprognose verhoogd met ruim 7 miljoen ton. Vooral in de EU is meer tarwe geoogst dan eerder werd gedacht. Ook Rusland en de landen rond de Zwarte Zee produceren meer tarwe.

Vorig seizoen 2008/2009 heeft de wereld 682,4 miljoen ton tarwe geoogst. Dat was een record.

Het USDA verwacht dat Oekraine dit seizoen 6 miljoen ton gerst exporteert. Daarmee is het land de grootste exporteur ter wereld geworden. Australië volgt met een export van 3,5 miljoen ton voergerst. De EU exporteert 3 miljoen ton en de Russische export komt op 1,8 miljoen ton. Canada is van oudsher een grote gerstexporteur, maar komt dit seizoen niet verder dan 1,5 miljoen ton. Dat komt door de gedaalde productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.