Home

Achtergrond

USDA haalt varkensvlees uit de markt

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft bekendgemaakt dat het nog dit begrotingsjaar ruim 21 miljoen euro (30 miljoen dollar) extra gaat uitgeven voor de opkoop van varkensvlees.

Het vlees moet worden bestemd voor federale voedselprogramma’s. In totaal heeft het Amerikaanse ministerie 106 miljoen euro (151 miljoen dollar) beschikbaar voor de opkoopregeling. Met de opkoop van varkensvlees wil het ministerie de varkenshouderij ondersteunen in deze moeilijke tijden.

De sector staat zwaar onder druk door de tegenvallende prijsontwikkelingen als gevolg van de kredietcrisis. Daar overheen kwam de Mexicaanse griep die in Noord-Amerika hardnekkig varkensgriep genoemd blijft worden. Daardoor is de consument kopschuw geworden en is de afzet van varkensvlees verder onder druk komen te staan.

Enkele weken geleden drongen verschillende varkenshouderij-organisaties erop aan om 35 miljoen euro (50 miljoen dollar) extra uit te trekken om varkensvlees uit de markt te halen als onderdeel van een totaalpakket maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.