Home

Achtergrond 313 x bekeken 4 reacties

Tweede verzamelslag dit jaar van de baan

De zogenoemde tweede verzamelslag voor schapen, maar ook slachtrunderen, is voor dit jaar van de baan. Dat constateert de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV).

Tijdens nieuw overleg met de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en het ministerie van LNV bleek dat met name de eerste organisatie opnieuw niet akkoord gaat met het certificeringssysteem dat de veehandel heeft laten opstellen. "De VWA vindt dat we nog weer aan een andere ISO-norm moeten voldoen," zegt Andries Kingma, vice-voorzitter van de NBHV.

Hij noemt de gang van zaken heel frustrerend, te meer omdat het al de tweede keer is dat een certificeringssysteem van de veehandel naar de prullenbak wordt verwezen. De veehandel meent dat het afschieten van het systeem grotendeels is terug te voeren op onwil.

Gevolg is nu dat er dit jaar geen tweede verzamelslag meer komt. Dat is met name voor de schapenexport naar Frankrijk erg lastig. Exporteurs moeten vaker met halfvolle wagens rijden. "Wel moeten we veel certificeringskosten betalen, maar misschien willen de autoriteiten dat ook wel," zegt een veehandelaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenboer

  VWA wijst af of de handel maakt willens en wetens een slecht produkt zodat ze de schuld bij de overheid kan leggen voor een systeem wat zij niet willen.

 • no-profile-image

  Hans

  Van Diest, je hebt helemaal gelijk.
  Maar ik neem aan dat je daar geen problemen mee hebt. Op grond van 30, 40, 50 duizend Euro per ha, en daar een beetje gras of mais op verbouwen en dat omzetten in melk of vlees, kan van z'n levensdagen niet uit. Er zijn vele andere plaatsen in de wereld waar je voor het zelfde geld 10, 20, 30 maal meer grond koopt en daar kan het wel uit. M'n zus woont in Dld net over de grens. Voor het zelfde geld waar ze hier een half oud huis voor hadden, hebben ze nu een riant vrijstaand huis met de zelfde hypotheek. Stenen kosten daar net zo veel als hier, cement ook, hout ook, arbeid ook, maar de grond is er veel goedkoper. Waarom zullen we dan de grond in de handen van de boeren laten die ondanks subsidie en marktbescherming nog steeds liggen te drammen dat ze het niet vol kunnen houden.

 • no-profile-image

  G.van Diest

  Dit ligt in de lijn der verwachting en past naadloos in het proces dat al een antal jaren gaande is. De opzet is de grondgebonden veehouderij in Nederland te laten verdwijnen. Verbieden is niet legaal, zoveel mogelijk hinderen om er een eind aan te maken wel. En dan is het doel bereikt: de grond is dan niet meer nodig voor de veehouderij en kan voor allerhande doeleinden worden gebruikt. En daar gaat het om: de grond moet uit boerenhanden.

 • no-profile-image

  Schapenkoopman

  Het is belangrijk dat de tweede verzamelslag voor schapen er weer komt. Dit is geen werken voor ons koopmannen nu wij niet op de verzamelplek kunnen komen, het werkt zelfs het omzeilen van de wet in de hand. Dus terug die tweede verzamelslag voor een goede manier van werken en een goede prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.