Home

Achtergrond 265 x bekeken

Treinreis eert Britse redder Joodse kinderen

Een speciale stoomtrein is dinsdag uit Praag vertrokken ter ere van Sir Nicholas Winton, een Brit die honderden Joodse kinderen redde van deportatie naar naziconcentratiekampen.

De zogenoemde Winton Trein maakt een vierdaagse reis via onder meer Nederland naar Londen, berichtte de Tsjechische krant CeskeNoviny. Bij vertrek werd een standbeeld onthuld van Winton met twee kinderen. Een van de historische stoomlocomotieven is eigendom van de Stoom Stichting Nederland en dateert uit 1940. De treinreis voert donderdag via het Duitse Emmerich onder andere langs Arnhem, Rotterdam en Hoek van Holland.

De inmiddels 100-jarige Winton redde 669 Joodse kinderen uit voormalig Tsjecho-Slowakije voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij slaagde erin de kinderen op de trein naar Groot-Brittannië te zetten en ze daar in pleeggezinnen te plaatsen.De huidige inzittenden van de Winton Trein zeggen dat ze hun leven hebben te danken aan hun Britse redder. ,,We huilden niet. Ik was een dapper meisje'', zei Milena Grenfell-Baines, die negen jaar was toen ze op de trein stapte met haar 4-jarige zusje en een nichtje van 2,5 jaar. Zij herinnert zich hoe de trein zeventig jaar geleden in de nacht vertrok en hoe een menigte hen uitzwaaide. "Het was een avontuur voor ons. We hadden geen idee wat er met ons zou gebeuren.''

Een Brits gezin ontfermde zich over de drie meisjes. Het gezin stuurde zelfs de eigen dochter naar familieleden om voor de meisje te kunnen zorgen. Winton, destijds een 30-jarige effectenmakelaar, wist in totaal acht treinreizen te organiseren voor het uitbreken van de oorlog. Hij ontvangt vrijdag 27 van de destijds geredde kinderen bij aankomst op het perron in Londen, net als in 1939. In de trein zitten naast overlevenden onder anderen ook Wintons dochter Barbara en winnaars van een studentencompetitie.

Winton zweeg een halve eeuw over de treinreizen. Zijn rol werd eind jaren tachtig onthuld toen zijn vrouw een plakboek vond over de reddingsoperatie, toen ze de zolder opruimde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.