Home

Achtergrond

Trafigura: schikking rond afvaldump Ivoorkust

Olieconcern Trafigura stelt zondag dat het een overeenkomst heeft bereikt met duizenden mensen in de Ivoorkust die zeiden dat ze ziek waren geworden door een illegale afvaldump in 2006.

Volgens het bedrijf hebben de advocaten van de 31.000 gedupeerden toegegeven dat experts geen verband hebben kunnen vinden tussen de lozing en sterfgevallen, miskramen en andere ernstige verwondingen in de regio.

Het Britse advocatenkantoor Leigh Day, dat de Ivorianen vertegenwoordigt, heeft nog niet gereageerd op de bekendmaking van Trafigura. Op de website van het kantoor staat zondagmorgen nog steeds een verklaring dat de advocaten een claim voorbereiden.

"Deze overeenkomst pleit Trafigura compleet vrij'', aldus Eric de Turkheim, directeur van het in Nederland gevestigde Trafigura in een zaterdagnacht verspreide verklaring. Daarin staat dat mensen in Abidjan hooguit griepachtige verschijnselen van het afval hadden kunnen krijgen. De advocaten van de slachtoffers zouden het daarmee eens zijn.

Verder meldt het bedrijf dat Leigh Day alle aanklachten tegen Trafigura laat vallen. Het concern stelt vast dat klanten van het kantoor geen opzettelijk verkeerde claims hebben ingediend.

Milieuorganisatie Greenpeace en VN-rapporteur Okechukwu Ibeanu meldden eerder deze week nog dat in de Ivoriaanse havenstad Abidjan zeker vijftien mensen zijn gestorven als gevolg van vervuiling door stoffen uit het schip Probo Koala.

Trafigura, dat de Probo Koala huurde, heeft altijd gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de affaire en ook een aantoonbaar verband te betwisten tussen de bijtende stoffen uit de Probo Koala en de ziekte- en sterfgevallen.

Begin 2007 schikte het bedrijf al voor 152 miljoen euro met de Ivoriaanse overheid. De Trafigura-kopstukken Claude Dauphin en Jean-Pierre Valentini, die in 2006 in Ivoorkust werden vastgezet, kwamen daarmee vrij. Enkele Ivorianen kregen twintig jaar cel voor hun rol bij het storten van 500 ton giftig afval.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.