Home

Achtergrond 197 x bekeken 1 reactie

Trafigura: Greenpeace en VN negeren informatie

Milieuorganisatie Greenpeace en VN-rapporteur Okechukwu Ibeanu hebben bewust informatie genegeerd die olie- en grondstoffenhandel Trafigura hen had aangeboden.

Dat stelt Trafigura vrijdag. De verklaringen van Greenpeace en Ibeanu over doden en zieken in Ivoorkust door stoffen uit het schip Probo Koala zijn volgens Trafigura onjuist en niet onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.

Donderdag meldde Ibeanu dat de dood van zeker vijftien mensen in 2006 in de Ivoriaanse havenstad Abidjan volgens hem een gevolg was van vervuiling door stoffen uit het schip Probo Koala. Ook vele ziekenhuisopnames zouden daaraan zijn toe te schrijven. Eerder al meldde Greenpeace over bewijs te beschikken dat de topman van Trafigura en een aantal medewerkers wisten dat het door hen ingehuurde schip Probo Koala gif dumpte in Abidjan.

Trafigura, dat de Probo Koala huurde, heeft altijd gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de affaire en ook een aantoonbaar verband te betwisten tussen de bijtende stoffen uit de Probo Koala en de ziekte- en sterfgevallen. De stoffen zouden wel een onaangename geur veroorzaken maar geen massale verwondingen, ziektes of sterfgevallen.

Onderzoek

Om dit aan te tonen stelt het bedrijf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te hebben laten uitvoeren. Greenpeace en de VN-rapporteur hebben het bewijs hieruit, dat de stelling van Trafigura onderbouwt, volgens Trafigura genegeerd. Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace, laat in een reactie weten de betreffende informatie nooit van Trafigura te hebben ontvangen of aangeboden gekregen. "En als het hen vrijpleit, waarom hebben ze dan besloten te schikken?'', zegt Harjono.

Eerder deze week meldde Trafigura een schikking te hebben getroffen met 30.000 inwoners van Ivoorkust. Begin 2007 schikte het bedrijf al voor 152 miljoen euro met de Ivoriaanse overheid.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Multinationals hebben geen etiek.
    Alleen winst, veel winst, uit het oog uit het hart, wat maakt het uit een paar mensen dood in Afrika. Als de jaarcijfers maar goed zijn, brede glimlach hebben die bestuurders op de jaarvergadering, met mooie beloftes voor nog een goed jaar, en intussen dumpen, graaien, mensen ziek maken, plaeet vernietigen, dumpen van gif, puur gif in afgelegen gebieden, water naar de kloten helpen.Een Unilever is niet anders, alleen andere sector, een VION of Royal Friesland campina is ook niet anders. Allemaal zelfde denkwijzen en structuren.
    Wie is het beest, de varken of de mens?

Of registreer je om te kunnen reageren.