Home

Achtergrond

Toeleveranciers verliezen terrein op aandelenbeurs

Het was voor toeleveranciers van boeren geen goede beursweek.

Dit kwam deels door een minder positief sentiment op de beurzen. Ook wordt nog steeds een bijzonder grote graanoogst in de VS verwacht, hetgeen leidt tot lage prijzen voor boeren en dus minder geld om te besteden aan machines, zaaizaad, mest of gewasbescherming.

De enige echte stijgers in de AGD-index waren Danisco en General Mills, die op weekbasis respectievelijk 16 en 6 procent aan waarde wonnen. Het aandeel van Danisco, een Deense producent van voedingsingrediënten, won in één klap 14 procent aan waarde nadat het een veel hoger dan verwachte winst over het eerste kwartaal bekendmaakte.

Het bedrijf zegt vooral te profiteren van een grotere vraag naar micro-organismen die in de kaasindustrie worden gebruikt. General Mills zag de waarde van het aandeel vooral woensdag stijgen. De Amerikaanse producent van onder meer Cheerios rapporteerde tevens een onverwacht hogere winst, naar eigen zeggen omdat de kosten voor brandstof en tarwe fors zijn gedaald.

Analisten van de banken Bank of America en Merrill Lynch verlaagden hun beoordeling van de prestaties van de Duitse kunstmestproducent K+S en diens op kali-gerichte concurrenten. De prijzen voor kali nog altijd op een onrealistisch hoog niveau liggen. De analisten zijn veel positiever over de prestaties van Yara, dat meer kunstmest maakt op basis van nitraat. De Noorse firma houdt er naar verluid minder voorraden op na, en ziet de verkopen in volume stijgen. De prijzen hebben zich bovendien enigszins hersteld.

Kepler Research herhaalt het koopadvies voor veevoer- en vleesproducent Nutreco. Analist Ton van Ooijen verwacht dat Nutreco profiteert van een stabiele groeistrategie. Tevens verwacht Van Ooijen dat het concern een pakket kostenbesparingen bekendmaakt bij publicatie van de derde kwartaalcijfers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.